
Όταν αναφερόμαστε στα συστήματα LPG (Liquefied Petroleum Gas), το μυαλό όλων μας πάει κατευθείαν στα αυτοκίνητα που εφοδιάζονται με βενζινοκινητήρες. Όμως δεν είναι μόνο αυτοί.
Πόσο εφικτή είναι λοιπόν η εγκατάσταση υγραερίου στους κινητήρες diesel; Η απάντηση είναι κατ’ αρχήν θετική. Βέβαια οι τεχνικές και οι πρακτικές είναι διαφορετικές συγκριτικά με τη βενζίνη. Το πιο διαδεδομένο είναι να έχουμε διπλό καύσιμο, δηλαδή το πετρέλαιο μαζί με το LPG. Το diesel συνεχίζει να ψεκάζεται, αλλά σε μειωμένη ποσότητα, ενώ το υγραέριο εγχέεται στην εισαγωγή σε αέρια μορφή.
Η καύση γίνεται ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας την ανάφλεξη του diesel, η οποία πυροδοτεί επίσης και την καύση του υγραερίου. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μια πλήρης καύση και με βελτιωμένη θερμοδυναμική απόδοση. Η κατανάλωση του diesel μειώνεται έως και 40% και επιπλέον οι εκπομπές ρύπων.
BUY NOW
Η τεχνολογία Dual Fuel δεν είναι καινούργια. Εφαρμόζεται σε εμπορικά, βιομηχανικά και βαρέα οχήματα, όπως σε λεωφορεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αγροτικά, επαγγελματικά, τρακτέρ, γεννήτριες και φορτηγά, τα οποία έχουν μετατραπεί φυσικά εκ των υστέρων.
Ωστόσο η πολυπλοκότητα (πρόσθετες μονάδες ελέγχου, χαρτογράφηση κ.λ.π.) και το κόστος της εγκατάστασης (3.000 ευρώ περίπου), κάνουν πολύ κόσμο, να διστάζει να το πάρει απόφαση. Συμφέρει σίγουρα σε εκείνους που θα αποσβέσουν τα έξοδα πιο σύντομα, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα τον χρόνο. Εν τω μεταξύ… «αγκάθι» στην επιλογή αυτή είναι και η νομοθεσία, ώστε να δοθεί η απαραίτητη έγκριση για κυκλοφορία.
Έτσι κι αλλιώς μετά το περίφημο σκάνδαλο Dieselgate, η φήμη των κινητήρων diesel έχει μειωθεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Το ενδιαφέρον των περισσότερων στρέφεται πλέον στα αμιγώς ηλεκτρικά ή στα ήπια/υβριδικά μοντέλα βενζίνης.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ