Αυτή είναι η νέα μόδα στους δρόμους της Ευρώπης -Δείτε πώς κάνουν αόρατες τις πινακίδες των αυτοκινήτων
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον Λονδίνο για την εποπτεία των δρόμων με κάμερες που συλλαμβάνουν όσους δεν τηρούν τους περιορισμούς εισόδου σε συγκεκριμένες ζώνες.
Δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις οδικές μεταφορές λαμβάνουν οι χώρες της Ευρώπης, υψώνοντας απαγορευτικό στην κυκλοφορία των παλιών αυτοκινήτων που αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον.
Στην Αθήνα εφαρμόζεται ο Δακτύλιος που θέτει περιορισμούς σε όσα αυτοκίνητα δεν πληρούν ορισμένα πρότυπα ρύπων, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο, η θηλιά γύρω από τα παλιά αυτοκίνητα έχει σφίξει ακόμα περισσότερο. Η αγγλική πρωτεύουσα πλέον βρίθει από κάμερες που εποπτεύουν κάποιες ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων (ULEZ), «συλλαμβάνοντας» όσα ρυπογόνα αυτοκίνητα εισέρχονται σε αυτές.
BUY NOW
Η εφαρμογή, ωστόσο, των ULEZ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε μια μεγάλη μερίδα κατοίκων, με πολλούς να εκφράζουν την αντίδρασή τους με το να προχωρούν στην ολική καταστροφή των καμερών.
Υπάρχουν δε και αυτοί που αντί να βανδαλίζουν τις κάμερες, προσπαθούν να τις… ξεγελάσουν, αλλοιώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι πολέμιοι των ζωνών χαμηλών ρύπων στρέφονται στο διαδίκτυο απ’ όπου προμηθεύονται πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας με μόλις 10 λίρες (περίπου 12 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες).
Πολλές από τις πινακίδες είναι, επίσης, κλεμμένες, ενώ δεν είναι λίγα και τα περιστατικά κατά τα οποία οι οδηγοί τοποθετούν ειδικά αυτοκόλλητα στις πινακίδες παραποιώντας τον αριθμό κυκλοφορίας, κρύβουν τα ψηφία τους με μονωτική ταινία, τις… ψεκάζουν με ειδικά σπρέι καθιστώντας τες αόρατες στις κάμερες ή χρησιμοποιούν φιμέ πινακίδες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο παραποίησης των αριθμών κυκλοφορίας των οχημάτων έχει λάβει αλόγιστες διαστάσεις, ενώ εκτιμάται ότι καθημερινά στο Λονδίνο, εξαιτίας της νέας μόδας, γίνονται περίπου ένα εκατομμύριο λανθασμένες αναγνώσεις πινακίδων κυκλοφορίας.
Φυσικά, ανάλογα περιστατικά δεν εντοπίζονται μόνο στο Λονδίνο. Η πρακτική παραποίησης των πινακίδων κυκλοφορίας συγκεντρώνει πολλούς οπαδούς και στη χώρα μας, για την αποφυγή των προστίμων που συνδέονται με υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.
Κάθε θιασώτης, ωστόσο, αυτής της πρακτικής πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να μπει σε μεγάλους μπελάδες. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Άρθρο 90 ΚΟΚ) όποιος οδηγεί οδικό όχημα του οποίου οι πινακίδες δεν είναι, για οποιονδήποτε λόγο, ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετεί επ’ αυτών μη αντανακλαστικό υλικό τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ.
Επίσης, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «Απαγορεύεται για οποιαδήποτε αιτία αντικατάσταση των πινακίδων, που καθορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου αυτού με άλλες που δεν έχουν χορηγηθεί νόμιμα ή παραποίηση αυτών με οποιαδήποτε μορφή (τεμαχισμό, αλλαγή σχήματος ή γράμματος, κάμψη της πινακίδας κ.λπ.) ή μετάθεση από του ενός οχήματος σε άλλο ή κατασκευή από άλλον πλην του κατά τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα οριζόμενου και κατά τρόπο διάφορο, ως και η πώληση, αγορά και χρήση τέτοιων πινακίδων. Οι παραβάτες της διάταξης της παραγράφου αυτής, ως και αυτοί που υποβάλλουν ψευδή στοιχεία, για τη λήψη ανταλλακτικών πινακιδίων για το σκοπό παράνομης χρησιμοποίησης τους, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρις ενός (1) έτους».