Ένα τεράστιο κοίτασμα κοβαλτίου και νικελίου, ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά αφού τα δυο μέταλλα είναι απαραίτητα για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανακαλύφθηκε πριν λίγες μέρες.
Μετά από έρευνα σε πάνω από 100 υποθαλάσσιες περιοχές στην Ιαπωνία που πραγματοποιήθηκε από μια εξειδικευμένη ομάδα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους, χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριζόμενο όχημα σε βάθος 5.200 έως 5.700 μέτρων, βρέθηκε ένα εξαιρετικά πυκνό πεδίο περίπου 230 εκατομμυρίων τόνων οζιδίων μαγγανίου σε μια έκταση περίπου 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η ανακάλυψη έγινε στα ανοιχτά του ανατολικότερου νησιού της Ιαπωνίας, του Minamitori, και σύμφωνα με τους αρμόδιους της έρευνας, όπου συνεργάζεται το Ίδρυμα Nippon και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, εκτιμάται ότι η απόθεση περιέχει περίπου 610.000 τόνους κοβαλτίου, αρκετούς για να καλύψουν τις ανάγκες της Ιαπωνίας για σχεδόν 75 χρόνια, και περίπου 740.000 τόνους νικελίου, που ισοδυναμούν με 11 χρόνια εγχώριας κατανάλωσης.
BUY NOW
Τα οζίδια μαγγανίου, τα οποία όπως αναφέραμε περιέχουν σπάνια μέταλλα όπως κοβάλτιο, νικέλιο αλλά και χαλκό, συνήθως έχουν διάμετρο από 5 έως αρκετές δεκάδες εκατοστά, με το σχηματισμό τους να διαρκεί εκατομμύρια χρόνια, καθώς τα μέταλλα που μεταφέρονται στον ωκεανό προσκολλώνται σε πυρήνες όπως κόκαλα ψαριών, πέτρες και δόντια καρχαρία στο βυθό της θάλασσας.
Η ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμαστική εξόρυξη των οζιδίων από το 2025, με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση, ενώ η ανακάλυψη αυτή θεωρείται κρίσιμη για την οικονομική ασφάλεια της Ιαπωνίας, καθώς τα σπάνια μέταλλα είναι απαραίτητα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ενώ το κοίτασμα είναι εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συγκεντρώσεις οζιδίων μαγγανίου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας έρευνας του 2016 στην ίδια περιοχή, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα που περιλάμβανε μέλη από το πανεπιστήμιο του Τόκιο και την Ιαπωνική Υπηρεσία Θαλάσσιων-Γήινων Επιστημών και Τεχνολογίας, αλλά δεν είχε μελετηθεί περαιτέρω.
Τώρα εκτός ότι πάρθηκαν δείγματα για ανάλυση, βρέθηκε ότι πολλαπλά οζίδια μαγγανίου σχηματίστηκαν γύρω από δόντια που ανήκουν στο μεγαλόδοντα, έναν προϊστορικό καρχαρία που ήταν ο μεγαλύτερος που έζησε ποτέ.
Το νησί Minamitori, όπου και υπάρχει το κοίτασμα, βρίσκεται περίπου 1.800 χιλιόμετρα από το Τόκιο, δεν έχει πολιτικό πληθυσμό, με τους μόνους κατοίκους του να είναι μέλη της Ιαπωνικής Δύναμης Αυτοάμυνας της Θάλασσας και κυβερνητικό προσωπικό.
Αν κι η εξόρυξη στον βυθό της θάλασσας εγείρει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, η ομάδα έρευνας δεσμεύεται να προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς η ζήτηση για σπάνια μέταλλα αυξάνεται συνεχώς. Η Ιαπωνία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αυτών των μετάλλων, ελπίζει ότι η εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος θα της δώσει μεγαλύτερη αυτάρκεια και θα ενισχύσει την οικονομική της θέση.