Σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης είναι εκτεθειμένοι οι κάτοικοι που ζουν σε περιοχές με έντονο θόρυβο οδικής κυκλοφορίας. Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.
Μεγάλο είναι το φάσμα κινδύνων που διατρέχουν οι πολίτες που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, με μεγαλύτερη απειλή τον «σιωπηλό φονιά» που δεν είναι άλλος από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τις πιο συνηθισμένες αιτίες των πρόωρων θανάτων που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.
BUY NOW
Οι ρύποι των ΙΧ ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που «σκοτώνει» τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Πρόσφατη έρευνα (δείτε την εδώ) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας «JACC Advances», δείχνει ότι ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της υπέρτασης.
Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι έως και το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από αυτήν, πολλές φορές χωρίς να έχει γίνει διάγνωση, μιας και συνήθως δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα.
Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 240.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 40 και 69 ετών που δεν είχαν υπέρταση. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την κατάσταση υγείας των συγκεκριμένων ατόμων κατά μέσο όρο για 8 χρόνια ελέγχοντας πώς τα επηρέαζε ο θόρυβος ανάλογα με τους χώρους διαβίωσής τους. Τέλος συνέχεια εξέτασαν πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν υπέρταση.
Οι ερευνητές, όχι μόνο μόνο διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ζούσαν κοντά σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, αλλά είδαν επίσης ότι το ρίσκο αυξανόταν παράλληλα με το επίπεδο θορύβου.
Επιπροσθέτως, η έρευνα έδειξε ότι ο αυξημένος θόρυβος σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση συνθέτουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης.
Σημειώνεται ότι η υπέρταση είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τον οργανισμό, δεδομένου ότι αν δεν ρυθμιστεί, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα μυοκαρδίου και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος που κατέδειξαν ότι ο θόρυβος από τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές συνδέεται με 50.000 θανατηφόρες καρδιακές προσβολές κάθε χρόνο και 200.000 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων στην ΕΕ.
Πώς αντιμετωπίζεται ο θόρυβος στις πόλεις;
Με τον θόρυβο από την οδική κυκλοφορία να συνιστά μεγάλη απειλή για τους πολίτες, οι αρμόδιες αρχές ήδη λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Καθοριστική θα μπορούσε να είναι η συμβολή των «καμερών θορύβου» που ήδη τοποθετούνται σε πολλές χώρες και λειτουργούν μέσω μικροφώνων και πιάνουν όσα αυτοκίνητα προκαλούν υπερβολικό θόρυβο.
Παράλληλα, στην αντιμετώπιση τους προβλήματος εκτιμάται ότι συμβάλλουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που όχι μόνο δεν εκπέμπουν ρύπους, αλλά επίσης είναι αθόρυβα, όπως και η τοποθέτηση ασφάλτου χαμηλής στάθμης θορύβου στο οδικό δίκτυο.