Πρόσωπο με πρόσωπο με αεροπλάνα έρχονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες οδηγοί στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Πότε θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία τους;
Τα μάτια τους… δεκατέσσερα πρέπει να έχουν οι οδηγοί όταν κυκλοφορούν στις πόλεις, οι οποίες βρίθουν από πεζούς, ποδήλατα, μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, βέβαια, ελλοχεύουν στις διασταυρώσεις, όπου η έλλειψη προσοχής μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Οι παγίδες, ωστόσο, που καιροφυλακτούν για τους οδηγούς στη συντριπτική πλειονότητα των διασταυρώσεων κρίνονται αμελητέες σε σύγκριση με τον κίνδυνο που υφίσταται σε μία διασταύρωση του Γιβραλτάρ.
BUY NOW
Διότι τα οχήματα καλούνται να μοιραστούν τον δρόμο με τα αεροπλάνα του Διεθνούς Αεροδρομίου του Γιβραλτάρ.
Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η λεωφόρος Winston Churchill - ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της μικρής χώρας – ο οποίος διασταυρώνεται με τον διάδρομο του αεροδρομίου που χρησιμοποιείται για τις προσγειώσεις και απογειώσεις των επιβατικών και στρατιωτικών αεροσκαφών.
Με δεδομένο, μάλιστα, ο η συγκεκριμένη λεωφόρος είναι η μόνη που συνδέει το Γιβραλτάρ με την Ισπανία, οι οδηγοί δεν μπορούν να αποφύγουν τη… διασταύρωσή τους με τα αεροπλάνα.
Μόλις τα τελευταία είναι έτοιμα να απογειωθούν ή να προσγειωθούν , η κυκλοφορία διακόπτεται και τοποθετούνται φράγματα ασφαλείας για να αποτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων.
Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα παγκοσμίως, εξαιτίας του μικρού πλάτους του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα.
Οι συναντήσεις των οχημάτων με τα αεροπλάνα στο Γιβραλτάρ σύντομα θα λάβουν τέλος, με την κυβέρνηση να είναι σχεδόν έτοιμη να εγκαινιάσει μια υπόγεια οδική σήραγγα η οποία θα παρακάμπτει τον διάδρομο των αεροσκαφών. Η λειτουργία του τούνελ θα ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2023.