Ο μυστικός θησαυρός της Ελλάδας -Πού βρίσκεται, πότε ξεκινάει η παραγωγή του

κοίτασμα στις Σκουριές Χαλκιδικής

Μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, όπως αυτή στα εδάφη της χώρας μας, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και «κλειδί» για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Μία τεράστια ευκαιρία για όλες τις ελληνικές εξορυκτικές βιομηχανίες, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, αποτελούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, με την Κομισιόν να έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη αυτάρκειας σε ποσοστό 10% μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Αυτό διότι η Ελλάδα διαθέτει πλήθος στρατηγικών και κρίσιμων μετάλλων, εν εκ των οποίων είναι ο χαλκός, το μέταλλο του μέλλοντος, που είναι απoλύτως απαραίτητο για την ηλεκτροκίνηση και γενικότερα για την ενεργειακή μετάβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χαλκού (αλλά και χρυσού) αποτελούν οι Σκουριές Χαλκιδικής όπου η Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί ένα υπερσύγχρονο μεταλλείο, αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων.

χαλκός

Αυτό θα προσδώσει αξία στη χώρα, αναδεικνύοντάς την σε ένα σπουδαίο μεταλλευτικό κέντρο διεθνώς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, ενώ θα αποτελέσει και έναν σημαντικό τροφοδότη της Ευρώπης και της παγκόσμιας αγοράς με μια κρίσιμη πρώτη ύλη που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός, η συνολική πρόοδος του έργου έχει ολοκληρωθεί κατά 76% και στόχος είναι το μεταλλείο να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του στα τέλη του 2025.

Σύμφωνα με την εταιρεία η εξόρυξη θα γίνει με  συνδυασμό  επιφανειακής  και υπόγειας εξόρυξης, υιοθετώντας τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαλκός: Η κρίσιμη πρώτη ύλη για την ηλεκτροκίνηση

Ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δεδομένου ότι βρίσκεται τόσο στην μπαταρία όσο και στον ηλεκτροκινητήρα (ή τους ηλεκτροκινητήρες αν ενσωματώνουν παραπάνω από έναν) τους. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται -μεταξύ άλλων- στις μπαταρίες, τον ρότορα του ηλεκτρικού μοτέρ, στους ζυγούς μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (busbars), στα καλώδια φόρτισης των αυτοκινήτων, αλλά και στους φορτιστές.

Το συγκεκριμένο μέταλλο χρησιμοποιείται και στα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Χαλκού (Copper Association), τα ηλεκτρικά οχήματα, κατά μέσο όρο, απαιτούν μια ποσότητα που είναι περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη.

Κατά μέσο όρο ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται 83 κιλά χαλκού, όταν για έναν ταχυφορτιστή 200 kW απαιτούνται 8 κιλά.

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου ανέρχεται σε περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 67 εκατ. λίβρες χαλκού (δηλαδή 30,40 εκατ. κιλά) κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η εν λόγω ποσότητα χαλκού διοχετευόταν αποκλειστικά σε ηλεκτρικά ΙΧ, θα εξασφάλιζε την ετήσια παραγωγή περίπου 370.600 αυτοκινήτων.

Διευκρινίζεται βέβαια ότι ο χαλκός χρησιμοποιείται και από άλλες κρίσιμες για την ενεργειακή μετάβαση τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Χαλκού δείχνουν ότι ο εξηλεκτρισμός του πλανήτη αναμένεται να αυξήσει την ετήσια ζήτηση χαλκού σε 38,5 εκατ. τόνους έως το 2035 (σημερινή ζήτηση περίπου 25 εκατ.) εκ των οποίων οι 3,7 εκατ. τόνοι (+311,1% συγκριτικά με το 2022) αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η προσπάθεια της Ευρώπης για αυτάρκεια

Αυτή τη στιγμή η Κίνα έχει ένα πλεονέκτημα τουλάχιστον 15 ετών όσον αφορά στην εξόρυξη και επεξεργασία κρίσιμων πρώτων υλών για τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα, με την Ευρώπη να εξαρτάται σε μεγάλο από την εισαγωγή τη συγκεκριμένη χώρα.

κοίτασμα σκουριές χαλκιδικής
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αγώνας της ΕΕ για την απεξάρτησή της περνάει μέσα από την Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες ύλες που ορίζει ότι μέχρι το 2030 το 10% των αναγκών της Ευρώπης για αυτές τις πρώτες ύλες θα πρέπει να προέρχεται από εγχώριους πόρους. Ένα επιπλέον 15% θα πρέπει να προέρχεται από την ανακύκλωση, ενώ το 40% των πρώτων υλών θα πρέπει να επεξεργάζεται στην Ευρώπη.

Μεγάλες, λοιπόν, στρατηγικές επενδύσεις, όπως αυτή στις Σκουριές από την Ελληνικός Χρυσός, αποτελούν κλειδί για τη διασφάλιση της πρόσβασης της Ευρώπης σε έναν ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απαραίτητος για την «πράσινη μετάβαση».

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ