Ο θεός της ταλαιπωρίας -Από πού πήρε το όνομά του ο Κηφισός

Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό

Η λεωφόρος των στεναγμών διαταράσσει την ψυχική υγεία των οδηγών, με τις καθυστερήσεις να αποτελούν πλέον κανονικότητα.

Συνώνυμο με την ταλαιπωρία έχει καταστεί η Λεωφ. Κηφισού, ο δρόμος με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ελλάδα, ο οποίος έχει μήκος 14 χλμ. και συνδέει το Φάληρο με τη Μεταμόρφωση.

Το σκηνικό κατά τις ώρες αιχμής είναι γνωστό: Τα αυτοκίνητα κινούνται με ταχύτητες χελώνας, οι ουρές οχημάτων ατελείωτες και η υπομονή των οδηγών πραγματικά στο απροχώρητο. Είναι ο δρόμος που όσο και αν προσπαθούμε να τον αποφύγουμε κάποια στιγμή πέφτουμε στην ανάγκη του. Είναι ο θεός της ταλαιπωρίας, ο εφιάλτης που βιώνει κάθε οδηγός της πρωτεύουσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικά, ενώνει κατακόρυφα τον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τον Πειραιά και αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Οδού 75 (Ε75) και του Αυτοκινητοδρόμου 1 (γνωστός και ως Α.Θ.Ε. δηλαδή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι).

κίνηση στον Κηφισό

Η λεωφόρος διαθέτει τρεις λωρίδες σε όλο της το μήκος, από το ΣΕΦ μέχρι την Μεταμόρφωση, (σ.σ. στο τμήμα Αχαρνών-Λ. Αθηνών διαθέτει τέσσερις λωρίδες) και εξυπηρετεί μια πληθώρα επιχειρήσεων που εδρεύουν κατά μήκος της, ενώ συνδέεται με άλλους κύριους οδικούς άξονες όπως την Αττική Οδό, την Ιερά Οδό και τη Λεωφ. Αθηνών.

Από πού άντλησε, όμως, την ονομασία της η λεωφόρος; Τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον ποταμό Κηφισό (σ.σ. εξού και το παρατσούκλι «Ποτάμι»), ο οποίος διέρχεται κατά μήκος του οδικού άξονα. Πρόκειται για το τελευταίο «ζωντανό» ποτάμι του Λεκανοπεδίου, με την κοίτη του να απλώνεται σε έκταση 12.000 στρεμμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κηφισός Ποταμός

Ξεκινάει από την Πάρνηθα, διέρχεται μέσα από τουλάχιστον 10 περιοχές της Αττικής, μεταξύ των οποίων η Νέα Ερυθραία, η Κηφισιά, η Λυκόβρυση, η Μεταμόρφωση και η Νέα Φιλαδέλφεια, και εκβάλλει στο Φαληρικό όρμο του Σαρωνικού.

Οι πρώτες αναφορές στον Κηφισό γίνονται από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν και για τους αρχαίους ο ποταμός ήταν ιερός, μια πηγή ζωής, με αποτέλεσμα να λάβει διαστάσεις τοπικής θεότητας.

Κηφισός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ποταμός αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια προβλήματα, αν και πρόσφατα καθαρίστηκε, με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης. Ειδικότερα, σε 27 χλμ. μήκους του ποταμού υπάρχουν περίπου 8,5 χλμ. πλακοσκεπούς απ’ όπου τα συνεργεία της Περιφέρειας απομάκρυναν περίπου 12,5 χιλιάδες τόνους φερτών υλικών.

Ο τελευταίος καθαρισμός στα πλακοσκεπή του Κηφισού είχε γίνει το 2002, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι σύμφωνα με τους μηχανικούς της Περιφέρειας δεν διαφαίνεται ενδεχόμενο κατάρρευσης των τοιχωμάτων.

Κηφισός

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ