Οι πιο περίεργες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. -Οδήγηση με σαγιονάρες, αργή ταχύτητα και... μούντζα
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αποτελείται από 160 σελίδες με κεφάλαια και άρθρα για όλα τα θέματα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας και εμείς ξεχωρίσαμε τα πιο περίεργα από αυτά.
Ο K.O.K. είναι το νομοθέτημα που ρυθμίζει τη δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ζώων στο οδικό δίκτυο και σε ορισμένους άλλους χώρους. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1962 και έκτοτε ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όπως είναι λογικό, περιλαμβάνει διαφόρων ειδών άρθρα και διατάξεις που αφορούν την συμπεριφορά μας στο δρόμο, αλλά και την ποινή μας σε περίπτωση που δεν υπακούμε στις οδηγίες του. Πέρα όμως από τις “οφθαλμοφανείς” παραβάσεις, υπάρχουν και μερικές που μας ξεφεύγουν και θεωρούνται “περίεργες”, χωρίς όμως να μειώνεται η σημαντικότητα και οι συνέπειες τους.
BUY NOW
Οδήγηση με σαγιονάρες
Η οδήγηση με σαγιονάρα ενέχει σημαντικούς κινδύνους, δεδομένου ότι ένα γλίστρημα του ποδιού ενδέχεται να καταστήσει αδύνατο τον χειρισμό των πεντάλ, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.
Για αυτόν τον λόγο ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει ότι ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ και συνοδεύεται από την επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.
Μούντζα
Το φάσκελο αποτελεί μία κακιά στιγμιαία αντίδραση εκνευρισμού των οδηγών, απέναντι σε κάποιον άλλο χρήστη του δρόμου. Και δεν είναι μόνο η μούντζα στην οποία επιδίδονται αρκετοί οδηγοί, αλλά και άλλες άσεμνες χειρονομίες.
Ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει πρόστιμο για αυτόν που χειρονομεί, το οποίο φτάνει τα 100 ευρώ και σε ακραίες περιπτώσεις αφαιρείται το δίπλωμα του οδηγού για 10 ημέρες.
Οδήγηση χωρίς γυαλιά
Η όραση και η ακοή βοηθούν στο να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το περιβάλλον και σαν οδηγοί να ελέγχουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες κίνησης. Υπάρχουν όμως αρκετοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όρασή τους και δεν χρησιμοποιούν τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής κατά την διάρκεια της οδήγησης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ατυχήματος αλλά και επιβολής προστίμου για την απουσία τους.
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται να φορούν τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους για ασφαλέστερες μετακινήσεις. Μάλιστα, στα σύγχρονα διπλώματα οδήγησης αναγράφεται ο κωδικός 01 που σημαίνει οδήγηση με γυαλιά, και υποχρεώνει τον κάτοχό του να έχει μαζί του και ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά οράσεως για ώρα ανάγκης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο παραβάτης οδηγός τιμωρείται με πρόστιμο 200 ευρώ.
Ανοιχτές πόρτες
Πολλές φορές συναντάμε οδηγούς που έχουν σταθμεύσει σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας να ανοίγουν την πόρτα τους βιαστικά, χωρίς πρώτα να ελέγξουν εάν έρχεται κάποιο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα, ή κάνουν “δουλειές” στο εσωτερικό του με ανοιχτές τις πόρτες. Η συγκεκριμένη πράξη του οδηγού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δυστύχημα.
Ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει ότι απαγορεύεται σε όλους να ανοίγουν ή να αφήνουν τις πόρτες του οχήματος ανοιχτές ή να εισέρχονται/εξέρχονται αυτού, αν προηγουμένως δεν βεβαιωθούν ότι από την πράξη τους δεν προκαλείται κίνδυνος στους υπόλοιπους χρήστες δρόμου. Το πρόστιμο που προβλέπει είναι της τάξης των 40 ευρώ.
Βραδυπορία
Αρκετές φορές βλέπουμε οδηγούς να κινούνται πολύ αργά σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ενώ δεν είναι λίγες και αυτές που βλέπουμε οχήματα περιορισμένων επιδόσεων σε αυτούς.
Ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους και οι δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αλλά επισημαίνει και το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας. Αυτό σημαίνει ότι εάν οδηγούμε όχημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει με ασφάλεια αυτή την ελάχιστη ταχύτητα, δεν πρέπει να κινείται σε αυτούς. Ο λόγος είναι απλός και είναι η ασφάλεια όλων των χρηστών του αυτοκινητόδρομου, με το πρόστιμο να καθορίζεται στα 80 ευρώ.