![flyover θεσσαλονίκη](/sites/default/files/styles/horizontal_rectangle_small/public/2023-10/flyover%20thessaloniki%202%20%281%29.jpg?itok=mnbBXg2-)
Στο 20% έχει φτάσει η πρόδοος υλοποίησης του Flyover, που θα παραδοθεί εντός του 2027.
Ένα ευρύ εργοτάξιο, σε όλο το μήκος της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει η άναδοχος κατασκευάστρια κοινοπραξία, μετά την παράδοση στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης του συνόλου των εκτάσεων που είναι αναγκαίες για την κατασκευή του έργου.
Επιπλέον, κατόπιν εφαρμογής των εγκεκριμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οι εργασίες υλοποιούνται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς στο μεγαλύτερο μήκος του εργοταξίου, γνωστοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
BUY NOW
Ενδεικτικά, σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται χωματουργικές εργασίες, κατασκευάζονται μικρά και μεσαία τεχνικά καθώς και υδραυλικά έργα. Παράλληλα, έχουν εκκινήσει και είναι σε εξέλιξη η κατασκευή των μεγάλων τεχνικών, σκέπαστρα, όπως τα Cut and Cover [Τ8], [Τ15] και [Τ21] στην περιοχή Κωνσταντινουπολίτικα, καθώς και στην περιοχή πριν από τη γέφυρα της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου.
Για την κατασκευή της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, που είναι η γέφυρα (flyover) των 4 περίπου χιλιομέτρων, εγκαθίσταται το κυλιόμενο μεταλλικό φορείο (καλούπι), που θα χρησιμοποιηθεί για τη σκυροδέτηση, το οποίο θα κινείται υδραυλικά κατά μήκος όλου του έργου, επάνω στα βάθρα που ήδη κατασκευάζονται.
Για τον λόγο αυτό, προηγείται η κατασκευή των φρεάτων θεμελίωσης και των βάθρων της γέφυρας (flyover), ενώ οι εργασίες σκυροδέτησης αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου.
Το έργο προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα και έχει ήδη υλοποιηθεί το 20%. Η ημερομηνία παράδοσης του έργου είναι η 16η Μαΐου 2027.
Το έργο
Θυμίζουμε ότι το έργο αναβάθμισης της υπάρχουσας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, αφορά σε 13 χλμ. και περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου μήκους 7,6 χλμ. Αυτή θα κατασκευαστεί πάνω από την ανατολική περιφερειακή οδό, ενώ 4 χλμ. θα είναι σε συνεχή γέφυρα -εξού και η ονομασία Flyover, καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο θα φαίνεται σαν να «ίπταται» ένας ακόμα άξονας.
![flyover](/sites/default/files/styles/in_article_med/public/inline-images/flyover-thessaloniki%20%282%29%20%281%29%20%284%29.jpeg?itok=kNCRUjJL)
Τα οφέλη
· Δωρεάν, ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης.
· Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, λόγω της μείωσης του αριθμού ατυχημάτων.
· Η νέα Περιφερειακή Οδός θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα ανά ώρα, σε σύγκριση με τα 5.000 οχήματα που διέρχονται σήμερα.
· Περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, με μείωση του όγκου των κυκλοφορούντων οχημάτων εντός του κέντρου της Θεσσαλονίκης και αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων που ακολουθούν διαδρομές εκτός κέντρου.
· Βελτίωση στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, καθώς σήμερα δεν είναι ικανοποιητική η προσβασιμότητα στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής.
· Δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ υπεγράφη στις 19/12/2022.