Αυτό είναι το νέο κόλπο των κλεφτών -Έτσι ξεγελούν ανυποψίαστους οδηγούς

Ηλεκτρικός φορτιστής

Στους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα τους οι συμμορίες προκειμένου να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από οδηγούς.

Συνεχή αύξηση γνωρίζει ο αριθμός των δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Transport & Environment (T&E), τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη στην υποδομή δημόσιας φόρτισης στην ΕΕ είναι εντυπωσιακή, με τις AC μονάδες φόρτισης να έχουν τριπλασιαστεί από τα τέλη του 2020, φτάνοντας πάνω από τα 500.000 σημεία μέχρι το τέλος του 2023. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των γρήγορων (DC) μονάδων φόρτισης έχει αυξηθεί πάνω από τέσσερις φορές, από 20.000 σε 80.000.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών επί ευρωπαϊκού εδάφους δεν χαροποιεί, ωστόσο, μόνο τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και ορισμένες συμμορίες οι οποίες σύμφωνα με την ADAC, τη μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινήτου στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν βρει τρόπο να ξεγελούν ανυποψίαστους οδηγούς, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

«Όπλο» των σπειρών αποτελεί η μέθοδος “Quishing”, δηλαδή η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω της χρήσης QR Codes.

πληρωμή φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Σε αντίθεση, δηλαδή, με την παραδοσιακή μέθοδο “phishing” όπου το θύμα λαμβάνει ένα email (μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με κακόβουλο σύνδεσμο, οι επιθέσεις “quishing” χρησιμοποιούν κωδικούς QR. Όταν το θύμα σαρώσει έναν τέτοιου είδους κωδικό ανακατευθύνεται σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα, μέσω της οποίας γίνεται απόπειρα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.

Πρόκειται για μία μέθοδο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από την παραδοσιακή, δεδομένου ότι οι QR κωδικοί συνήθως φαίνονται πιο ασφαλείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

QR Codes, λοιπόν, φέρουν και οι δημοσίως προσβάσιμοι φορτιστές, ως μια επιλογή προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτισης.

Πολλές φορές, ωστόσο, οι συμμορίες, πάνω από τους «κανονικούς» QR κωδικούς τοποθετούν αυτοκόλλητα με κακόβουλα QR codes. Αυτά οδηγούν τον χρήστη σε περιβάλλον που μοιάζει με την πλατφόρμα του φορέα διαχείρισης του φορτιστή όπου του ζητείται να εισάγει τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού.

EV Charger

Σε πρώτη φάση, η διαδικασία φόρτισης δεν ξεκινάει. Στη συνέχεια ο χρήστης ανακατευθύνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα διαχείρισης όπου πρέπει να εισάγει ξανά τα στοιχεία του, με πολλούς να θεωρούν ότι σε πρώτο στάδιο απλά είχαν βάλει λάθος στοιχεία.

Το περιοδικό "Auto Motor und Sport" ήταν το πρώτο που ανέφερε αυτή τη νέα απάτη, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί οδηγοί που έχουν πέσει θύματα σε Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μεριά της, η ADAC υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καταγγελίες από μέλη της. Συνιστά, ωστόσο, στους φορείς διαχείρισης των σταθμών φόρτισης να υψώσουν ασπίδα προστασίας στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών μοντέλων, μέσω της χρήσης δυναμικών QR Code κωδικών. Αυτοί θα εμφανίζονται μόνο στην οθόνη του σταθμού φόρτισης και θα αλλάζουν κάθε φορά που γίνεται μια νέα φόρτιση.

Επίσης, η ADAC προτείνει στους οδηγούς -μεταξύ άλλων- να εξετάζουν προσεκτικά τους κωδικούς QR στους φορτιστές, ώστε να δουν αν υπάρχει κάποιο ύποπτο αυτοκόλλητο.

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ