Η τεχνολογία που βάζει τέλος στους κινητήρες βενζίνης και diesel -Τι είναι η μαγνητική αιώρηση

Magnetic levitation car 1

Η γνωστή από τον σιδηρόδρομο τεχνολογία έχει φτάσει πλέον και στην αυτοκίνηση, αλλάζοντας τα δεδομένα.

Τα τρένα που χρησιμοποιούν τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης άλλαξαν για πάντα τις μεταφορές, μιας και επιτρέπει στα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς να κινηθούν με απίστευτες ταχύτητες που θεωρητικά φτάνουν έως τα 1.000 χλμ./ώρα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μειώνει την φυσική τριβή μεταξύ της αμαξοστοιχίας και της σιδηροδρομικής γραμμής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αρκετά η τελική ταχύτητα και κατά συνέπεια να μειώνεται ο χρόνος ταξιδιού των επιβατών.

Magnetic levitation car 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή την περίοδο, οι Ιάπωνες προσπαθούν να φέρουν αυτή την τεχνολογία στα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με «εξαφάνιση» οι κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα, αποφάσισε να εξελίξει το συγκεκριμένο εναλλακτικό σύστημα κίνησης, κόντρα στους ηλεκτροκινητήρες και τις μπαταρίες τους.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου δημιούργησαν μια πίστα δοκιμών στην οποία μπορεί να κινηθεί ένα όχημα με μαγνητική αιώρηση, απαιτώντας μικρή εξωτερική ισχύ. Γενικά, μόλις δημιουργηθεί το μαγνητικό πεδίο, το σύστημα χρησιμοποιεί μικρή ποσότητα ενέργειας για την εκκίνηση και την διατήρηση της ταχύτητας.

Η μαγνητική αιώρηση καθιστά δυνατή την επίτευξη κίνησης χωρίς μπαταρίες ή κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η επαναστατική αυτή εφεύρεση, αναγκάζει τα αντικείμενα να υψώνονται μερικά εκατοστά πάνω από το δρόμο, εξαλείφοντας την τριβή που μειώνει την απόδοση από του οχήματος.

Magnetic levitation car 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα οχήματα αυτά είναι σε θέση να κινούνται χωρίς τριβές και χωρίς την ανάγκη μηχανικού ή ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, αν και το όχημα θα χρειαστεί κάποια δύναμη για να ξεκινήσει. Για αυτό τον λόγο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά υλικά κατά μήκος της διαδρομής, με σκοπό να παρέχεται η απαραίτητη αρχική ενέργεια κίνησης.

Το μόνο πρόβλημα με αυτή την τεχνολογία είναι η εξάρτησή της από την ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή ρεύματος, το σύστημα σταματά να λειτουργεί και διακόπτεται το μαγνητικό πεδίο στο οποίο αιωρούνται τα οχήματα. Αλλά και για αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές έχουν τη λύση.

Το κλειδί σε αυτό το πείραμα είναι ο κονιορτοποιημένος γραφίτης. Το συγκεκριμένο υλικό υποβάλλεται σε μια χημική διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται μια «πάστα» που αναμειγνύεται με κερί για να δημιουργηθεί μια πλάκα στην οποία τοποθετούνται μαγνήτες σε μορφή πλέγματος. Οι ίδιοι οι μαγνήτες είναι αρκετά ισχυροί ώστε να δημιουργούν το φαινόμενο της μαγνητικής αιώρησης.

Magnetic levitation car 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τεχνολογία της μαγνητικής αιώρησης είναι πολυάριθμες, και οι κυριότερες από αυτές είναι η δυσκολία μεταφοράς αυτής της τεχνολογίας σε όλα τα μέρη του κόσμου. Το πρωτότυπο είναι μικρό σε μέγεθος και δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα σε πλήρη κλίμακα.

Εάν κατασκευαστεί οδικό δίκτυο με μαγνητική αιώρηση, ενδέχεται να προκύψουν νέα προβλήματα που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα στο πρωτότυπο έργο που είναι μικρής κλίμακας. Η δημιουργία ενός μεγάλου και ικανού δικτύου, συνεπάγεται επίσης περισσότερες υποδομές και ορισμένες χώρες μπορεί να μην ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν αυτή την επένδυση.

Η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί ήδη πρόκληση για όλες τις χώρες, μιας και πρέπει να επεκταθεί το δίκτυο φόρτισης. Η μαγνητική αιώρηση θα μπορούσε να πάρει δεκαετίες για να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο μετακίνησης.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ