
Η Ευρώπη πυροβολεί για άλλη μια φορά τα πόδια της, υπογράφοντας «θανατική ποινή» για το ανθεκτικό και ελαφρύ υλικό που χρησιμοποιούν τα σπορ και ακριβά αυτοκίνητα.
Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών καταρτίζουν έναν καινούργιο κατάλογο υλικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ανθρακονημάτων. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα απαγορευτεί η χρήση του στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η BMW ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο που απέδειξε την δυνατότητα χρήσης ανθρακονημάτων σε μεγάλη κλίμακα. Αρχικά προοριζόταν μόνο για τα αυτοκίνητα επιδόσεων, λόγω της υψηλής τους τιμής, αλλά τώρα χρησιμοποιείται και σε πιο «γήινες» κατασκευές. Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό από το αλουμίνιο ή το ατσάλι, αλλά είναι ελαφρύτερο από το πρώτο και πιο ανθεκτικό από το δεύτερο.
BUY NOW
Είναι σαφές όμως ότι όλα τα υλικά που χρειάζονται οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, πρέπει να περάσουν από έγκριση στις Βρυξέλλες. Και οι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες, πυροβολούν για άλλη μια φορά τα πόδια των κατασκευαστών.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται μια αναθεωρημένη λίστα με τα επιβλαβή υλικά που περιέχονται στην κατασκευή αυτοκινήτων και φέρουν κάποια δυσκολία στην ανακύκλωσή τους όταν λήξη η ζωή του αυτοκινήτου. Η ευρωπαϊκή ένωση θέλει να συμπεριλάβει σε αυτή και τα ανθρακονήματα.
Στην Ευρώπη αρέσει να είναι «πρωτοπόρος» και αναμένεται να ηγηθεί πάλι σε μια νέα πρωτοβουλία, καθώς δεν υπάρχει άλλη χώρα ή ένωση που να θεωρήσει τις ίνες άνθρακα ως επικίνδυνο υλικό.

Αναντίλεκτα, το συγκεκριμένο υλικό μειώνει σημαντικά το βάρος, βελτιώνει σημαντικά την ασφάλεια των επιβατών και αυξάνει την αυτονομία στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά η ανακύκλωσή του είναι μια διαφορετική ιστορία. Όταν πραγματοποιείται, δημιουργούνται αέρια που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος ή των βλεννογόνων.
Αυτό σημαίνει ότι όσες εταιρείες επηρεάζονται από αυτή την απόφαση, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική, θα αναγκαστούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Σήμερα, μόνο ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% της συνολικής παραγωγής ανθρακονημάτων, με περίπου 5,48 δισ. δολάρια το 2024. Μέχρι το 2035 ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί.