Τέλος η οδήγηση για τους μεθυσμένους οδηγούς – Με αυτή την συσκευή θα ακινητοποιούνται
Το νέο μέτρο χωρών της Ε.Ε. θέλει να πολεμήσει την ανεύθυνη στάση όσων οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Αρκετά Υπουργεία Μεταφορών ανά την Ευρώπη διερευνούν την πιθανότητα επιστροφής αλκοολόμετρων στα αυτοκίνητα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον αυξανόμενο αριθμό μεθυσμένων οδηγών.
Μάλιστα, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει ειδική μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα και το τελικό πόρισμα θα έχει ανακοινωθεί μέχρι το τέλους του έτους. Τα τμήματα τροχαίας μάλιστα των χωρών αυτών βλέπουν θετικά την ιδέα να επιστρέψουν τα αλκοολόμετρα στα οχήματα των παραβατών.
BUY NOW
Πιο συγκεκριμένα, από το 2011 έως το 2015 ορισμένες χώρες της βορείου Ευρώπης χρησιμοποιούσαν σαν «όπλο» το ALCOLOCK που αποτελούσε κύρωση σε περίπτωση που τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα ενός οδηγού ήταν πάρα πολύ ψηλά.
Τι είναι όμως το ALCOLOCK; Η ιδέα πίσω από αυτή την συσκευή ALCOLOCK είναι να εκκινεί τον κινητήρα του αυτοκίνητου μόνο εάν ο τιμωρημένος οδηγός δεν έχει πιει αλκοόλ. Την συγκεκριμένη συσκευή την επιβάλει το δικαστήριο σαν πρόσθετη τιμωρία στον μεθυσμένο οδηγό και τοποθετείται σε συγκεκριμένα συνεργεία με την κατάλληλη έγκριση.
Η τοποθέτησή της διαρκεί μία με δύο ώρες. Η συσκευή που χρησιμοποιεί ο τιμωρημένος οδηγός είναι χειρός και θα πρέπει φυσάει σε αυτή πριν από κάθε εκκίνηση του κινητήρα, καθώς και σε ανύποπτο χρόνο που κρίνει το σύστημα.
Η συσκευή ενημερώνει τον οδηγό μέσω της ψηφιακής οθόνης και ενός ηχητικού σήματος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επανεξέταση ο οδηγός λόγω αμφιβολίας, το σύστημα θα του δώσει χρόνο να ακινητοποιηθεί σε ένα ασφαλές σημείο του δρόμου για να πραγματοποιήσει το αλκοτέστ.
Εάν ο οδηγός επιθυμεί να κάνει το τεστ εν κινήσει και αυτό βγάλει θετικό αποτέλεσμα, τότε η συσκευή δεν θα απενεργοποιήσει τον κινητήρα του αυτοκίνητου στη μέση του δρόμου, αλλά θα στείλει ειδοποίηση στις Αρχές για το παράπτωμα.
Αρχικά, η ιδέα χρήσης μιας τέτοιας συσκευής για τους τιμωρημένους για χρήση αλκοόλ οδηγούς δεν είναι κακή, αλλά δεν στην πράξη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Πρώτα απ 'όλα, η εγκατάσταση του ALCOLOCK κόστιζε αρκετές χιλιάδες ευρώ και επομένως ήταν ακριβό για πολλούς. Δεύτερον, υπάρχει πιθανότητα να κοροϊδέψει το σύστημα ένας νηφάλιος συνεπιβάτης και να αφήσει τον μεθυσμένο να πιάσει το τιμόνι.
Ωστόσο, αρκετά ευρωπαϊκά Υπουργεία Μεταφορών διερευνούν τώρα τις δυνατότητες επαναφοράς του συγκεκριμένου αλκοολόμετρου. Και αυτό γιατί ο αριθμός των μεθυσμένων οδηγών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε όλους του «γνωστούς» παραβάτες, ενώ λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολλοί οι μεθυσμένοι οδηγοί που παρακάμπτουν τα μπλόκα ελέγχου της αστυνομίας.
Τέλος, το συγκεκριμένο αλκοολόμετρο είναι πλέον πιο προσιτό σε κόστος και μπορεί να συνδεθεί με το αυτοκίνητο του παραβάτη με ακόμα πιο εύκολο τρόπο.