Τέλος η πώληση βενζίνης σε αυτά τα αυτοκίνητα -Ποια χώρα το ξεκινά

πρατήριο υγρών καυσίμων

Ένα ιδιαίτερα ριζοσπαστικό μέτρο λαμβάνει η πολυπληθέστερη πόλη στον κόσμο, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει το Δελχί προκειμένου να αντιμετωπίσει την τοξική αιθαλομίχλη από την οποία «πνίγεται», καταλαμβάνοντας σταθερά την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα.

Οι επιστήμονες έχουν υψώσει κραυγή αγωνίας, επισημαίνοντας ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας στην πολυπληθέστερη πόλη του κόσμου θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων έως και 7 χρόνια.

αυτοκίνητα στο Δελχί
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα βασικά μέτρα που αποφάσισε να λάβει η Ινδία για την αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης αιθαλομίχλης είναι να… σπρώξει στον γκρεμό τα παλιά οχήματα, τα οποία ως γνωστόν είναι περισσότερο ρυπογόνα συγκριτικά με όσα ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, από αυτή την εβδομάδα απαγορεύεται ο ανεφοδιασμός στα πρατήρια υγρών καυσίμων οχημάτων άνω των 15 ετών, χάρη σε νέες συσκευές που έχουν εγκατασταθεί στις αντλίες και μπορούν και αναγνωρίζουν την ηλικία του οχήματος.

Σημειώνεται ότι αν εφαρμοζόταν στην Ελλάδα ένα αντίστοιχο μέτρο, τότε οι πόρτες των πρατηρίων καυσίμων θα έκλειναν για τα περισσότερα κυκλοφορούντα ΙΧ, δεδομένου ότι η μέση ηλικία των επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα ανέρχεται στα 17,5 έτη, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ διαμορφώνεται στα 12,5 έτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εγκαθιστούμε μηχανήματα στα πρατήρια βενζίνης που θα αναγνωρίζουν τα παλαιότερα οχήματα», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Δελχί, Manjinder Singh Sirsa, προσθέτοντας: «Θέλουμε επίσης να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στα βαρέα οχήματα που εισέρχονται στην πόλη».

Δελχί ανεφοδιασμός με καύσιμο

Η στρατηγική στοχεύει στο να καταστήσει δύσκολη τη χρήση ρυπογόνων οχημάτων, και να ενθαρρύνει καθαρές εναλλακτικές λύσεις. Ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο για την εισαγωγή άνω των 900 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενώ στόχος της Ινδίας είναι μέχρι το 2035 να έχει απαγορευθεί η πώληση καινούργιων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, αν το Δελχί καταφέρει να μειώσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τότε θα εξελιχθεί σε πρότυπο για όλες τις μεγάλες πόλεις που αντιμετωπίζουν παράμοια προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ