Τέλος το «περίμενε» στα φανάρια -Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τους δρόμους της Αθήνας

Η Google υπόσχεται ότι έχει το αντίδοτο στο ενοχλητικό «σταμάτα-ξεκίνα» των οχημάτων στα φανάρια των μεγαλουπόλεων, όπως είναι η ελληνική πρωτεύουσα.
Μία από τις πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η αστική κυκλοφορία, δεδομένου ότι οι πόλεις επιβαρύνονται καθημερινά από την κίνηση δεκάδων χιλιάδων οχημάτων. Πέρα από τον τεράστιο αριθμό τους, τα εν λόγω οχήματα πραγματοποιούν συνεχή «σταματά/ξεκίνα», παράγοντας τεράστιες ποσότητες ρύπων.
Το πρόβλημα εντοπίζεται έντονα και στην Αθήνα, όπου τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα είναι πάνω από δύο φορές μεγαλύτερα από την κατευθυντήρια τιμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα.
BUY NOW
Καθοριστική συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις μπορεί να έχει ένα σύστημα της Google, επικουρούμενο από τις απεριόριστες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Πρόκειται για το “Green Light” που έχει ως στόχο τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών μοτίβων λειτουργίας των φαναριών, τόσο για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής όσο και για τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.
Με τη βοήθεια της Tεχνητής Νοημοσύνης, η Google μπορεί να αναλύσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει από τους Χάρτες της (Google Maps) αναφορικά με την κίνηση και τον ρυθμό της κυκλοφορίας στον εκάστοτε δρόμο.
Αναλύοντας, στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα, ο τεχνολογικός κολοσσός μπoρεί να προτείνει στην εκάστοτε αρμόδια αρχή τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο υφιστάμενο μοτίβο λειτουργίας των φαναριών μιας διασταύρωσης, ώστε να μειωθεί η συχνότητα των «σταμάτα-ξεκίνα» των οχημάτων.
Βελτιστοποιώντας, μάλιστα, τα μοτίβα λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, όχι μόνο μίας διασταύρωσης, αλλά πολλών παρακείμενων, είναι εφικτό να δημιουργηθούν «πράσινα κύματα» και επομένως να βελτιωθεί σε θεαματικό βαθμό η κυκλοφοριακή ροή και να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές ρύπων.

Επιπροσθέτως, το σύστημα της Google μπορεί να προτείνει στις αρμόδιες αρχές ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος που ένα φανάρι πρέπει να παραμένει πράσινο ή κόκκινο. Με δεδομένο ότι τα στοιχεία εξάγονται από τα Google Maps, το σύστημα δεν απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό όπως αισθητήρες.
Τα στοιχεία του τεχνολογικού κολοσσού δείχνουν ότι το “Green Light” μπορεί να μετριάσει έως και 30% τις ακινητοποιήσεις των οχημάτων και έως και 10% τις εκπομπές ρύπων στις σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις.
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Google, το σύστημα εφαρμόζεται σε τουλάχιστον 70 διασταυρώσεις 12 μεγάλων πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο και συνέχεια θα επεκτείνεται.