Μπαίνει «κόφτης» ταχύτητας σε όσους οδηγούν με το πόδι κολλημένο στο γκάζι -Το νέο μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις

Ραντάρ ταχύτητας

Τη δυνατότητα να επιβάλουν την τοποθέτηση συστήματος περιορισμού ταχύτητας θα έχουν τα δικαστήρια σε πολιτεία των ΗΠΑ, αντί για την αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Ανησυχία προκαλούν στις αρχές τα στοιχεία για τις παραβάσεις που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, η οποία συνδέεται άμεσα με την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται έντοντα στις ΗΠΑ, όπου η οδήγηση με το πόδι κολλημένο στο γκάζι οδηγεί σε περίπου 10.000 θανάτους ετησίως. Μέχρι σήμερα για την πάταξη του φαινομένου η νομοθεσία προβλέπει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά με νέα νομοθετική πράξη η Βιρτζίνια αναμένεται να καταστεί η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θα προσφέρει στους δικαστές την εναλλακτική να επιβάλουν στον παραβάτη την ενσωμάτωση κόφτη ταχύτητας στο όχημά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κάμερα ταχύτητας

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2026 και θα απαιτεί από τον παραβάτη να εγκαταστήσει το σύστημα περιορισμού ταχύτητας σε κάθε αυτοκίνητο που κατέχει, απαγορεύοντας να κάθεται πίσω από το τιμόνι οχήματος δίχως εγκατεστημένο κόφτη. Το κόστος εγκατάστασης θα βαραίνει τον ίδιο τον οδηγό, ενώ η παράκαμψη του συστήματος θα συνιστά πλημέλλημα που θα επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Σύμφωνα με την Washington Post, η Ουάσινγκτον έχει ψηφίσει παρόμοια νομοθεσία, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Μέριλαντ.

Μιλώντας στη Washington Post, ο Patrick A. Hope, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο βασικός εμπνευστής της πρωτοβουλίας, ανέφερε ότι η ιδέα προήλθε από διάφορες ομάδες που μάχονται για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όπως οι “Mothers Against Drunk Driving” και “National Safety Council”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξήγησε ότι έχει δοκιμάσει ο ίδιος τη συγκεκριμένη τεχνολογία, δείχνοντας ενθουσιασμένος. «Ήταν εύκολη στη χρήση και, μόλις ενεργοποιηθεί, είναι αδύνατο να υπερβείς το όριο ταχύτητας. Θα κάνει τους δρόμους μας πιο ασφαλέστερους».

Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι το εν λόγω σύστημα είναι πιο αποτελεσματικό από την αναστολή της άδειας οδήγησης, μια ποινή που συχνά αγνοείται από τους οδηγούς, δεδομένου ότι δεν έχουν άλλον τρόπο προκειμένου να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους, ή να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο τους.

Πρόκειται για μια προσέγγιση παρόμοια με τη χρήση συσκευής αλκοολομέτρου, η οποία απαιτεί από ένα άτομο που έχει καταδικαστεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να περάσει από έλεγχο πριν εκκινήσει το αυτοκίνητό του.

Φυσικά, το επικείμενο μέτρο έχει αποδοκιμαστεί από πολλούς οδηγούς, μιας και θεωρούν ότι ο κόφτης δεν αποτελεί μια εξίσου αποτελεσματική ποινή με αυτή της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ