Η Avin συμμετέχοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμα Paralies, υιοθετεί ξανά ένα τμήμα της παραλίας Σχινιά και δεσμεύεται για τον τακτικό καθαρισμό του, προάγοντας ένα μέλλον με λιγότερο πλαστικό και ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Το Project Paralies είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία που στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων της ανθρώπινης παρουσίας στο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα των παραλιών και στην αύξηση του βαθμού απόδοσης της ανακύκλωσης. Από το 2021 που ξεκίνησε, συνεργάζεται με εταιρείες που έχουν αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και επιθυμούν ενεργή κοινωνική συνεισφορά.
Είναι πολλές φορές δύσκολο να πιστέψει κανείς πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα ένας επίγειος παράδεισος, όπως μια παραλία με χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, μπορεί να μετατραπεί σε ένα θλιβερό θέαμα εξαιτίας των απορριμμάτων που αφήνουν πίσω τους αφηρημένοι, αδιάφοροι ή ασυνείδητοι λουόμενοι.
BUY NOW
Κάθε χρόνο, 6 εκατ. τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στο θαλάσσιο και ωκεάνιο περιβάλλον με τεράστιες συνέπειες. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, πάνω από 100.000 χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά όπως δελφίνια, φάλαινες και φώκιες χάνουν τη ζωή τους από την κατάποση πλαστικών αντικειμένων, τα οποία βεβαίως αποδεικνύονται πολύ σκληρά για τη Φύση. Είναι αρκετό να έχουμε υπόψιν μας ότι ένα πλαστικό μπουκάλι που αφήνουμε στην παραλία θα παραμείνει στο περιβάλλον για 4,5 αιώνες, εκτός και αν κάποιος κάνει στο μεταξύ την απλή κίνηση να το απομακρύνει από την άμμο.
Mέχρι στιγμής, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν υλοποιηθεί 317 ημερήσιοι καθαρισμοί και έχουν συλλεχθεί τα ακόλουθα στους κάδους (ποσότητες σε kg):
- Πλαστικό: 1.551,08
- Αλουμίνιο: 537,20
- Γυαλί: 1.084,48
- Μικτά απορρίμματα: 3.363,68
- Χαρτί: 644,04
Χρησιμοποιώντας ως δεδομένα τις ποσότητες αποβλήτων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του project Paralies στις παραλίες με ανάδοχο την Avin, πραγματοποιήθηκε ο υπολογισμός του ανθρακικού οφέλους που προήλθε από την ανακύκλωση των ποσοτήτων αυτών το οποίο ανήλθε σε 8,22 tn CO2, που αντιστοιχεί στο ανθρακικό όφελος που προκύπτει ετησίως από ένα δάσος έκτασης 20,56 στρεμμάτων (7.500-12.000 δέντρα ανάλογα με την πυκνότητα του δάσους).
Συνολικά, έχουν συλλεχθεί 56.635 τεμάχια, με πρώτο στη λίστα τα αποτσίγαρα και ακολουθούν τα πλαστικά κομμάτια, τα καλαμάκια και τα πλαστικά καπάκια
«Μη φυτεύετε γόπες στην άμμο, δεν φυτρώνουν» είναι η φράση που συχνά πυκνά θυμούνται όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Paralies, καθώς τα αποτσίγαρα είναι το απόρριμμα που εντοπίζεται συχνότερα στις παραλίες μας. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα μικρά πλαστικά κομμάτια και τα καλαμάκια-αναδευτήρες ποτών.
Ο κ. Γιάννης Ραπτάκης, Γενικός Διευθυντής της Avin, δήλωσε σχετικά: «Με βάση τον απολογισμό των προηγούμενων δράσεων, είναι εμφανές πως η πρωτοβουλία του Project Paralies συμβάλλει στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος της Αττικής. Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε συντελεστές ενός τόσο σημαντικού έργου και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία.».
Οι στόχοι του project Paralies ταυτίζονται με τις αξίες και το όραμα της Avin για ένα περισσότερο πράσινο μέλλον και ένα plastic-free περιβάλλον.