Παίρνει μπρος ο νέος «θησαυρός» στην καρδιά της Ευρώπης -Γιατί θα αλλάξει τις ισορροπίες

λίθιο

Καθοριστική συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης μπορεί να έχει ένα κοίτασμα λιθίου στη Γερμανία, το οποίο θα αξιοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μια αυστραλιανή εταιρεία δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει το λίθιο που χρειάζεται η ΕΕ με ένα νέο διυλιστήριο στη Γερμανία.

Πρόκειται για την Vulcan Energy η οποία δυτικά της Φρανκφούρτης ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά μια μονάδα εξαγωγής λιθίου. Όταν μεταβεί σε εμπορική λειτουργία, θα αξιοποιηθεί από μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Stellantis, η Renault και η Volkswagen.

vulcan energy
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσέγγιση του διυλιστηρίου περιλαμβάνει την εξαγωγή λιθίου από γεωθερμική άλμη, σε βάθος περίπου 2 χλμ. κάτω από την επιφάνεια, κοντά στην πόλη Landau. Σύμφωνα με την Vulcan Energy, η πλεονάζουσα θερμότητα από τη γεωθερμική πηγή νερού θα αξιοποιηθεί για τη θέρμανση κατοικιών σε μια τοπική κοινότητα.

Το γερμανικό διυλιστήριο αποτελεί «ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της ανεξαρτησίας της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες», όπως δήλωσε στο AFP, ο Francis Wedin, υψηλόβαθμο στέλεχος της Vulcan Energy.

Η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της αναδυόμενης ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής λιθίου, που αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εμπορική παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2027, με την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θα χρηματοδοτήσει το έργο με 100 εκατομμύρια ευρώ.

λίθιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πρώτη φάση η ετήσια παραγωγή υδροξειδίου του λιθίου θα ανέρχεται σε 24.000 τόνους -μια ποσότητα που αντιστοιχεί σε 500.000 ηλεκτρικά οχήματα.

Σημειώνεται ότι παραγωγή λιθίου προγραμματίζεται -μεταξύ άλλων- και στη Σερβία, στην περιοχή Jadar, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, με τους κατοίκους ωστόσο να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην αξιοποίηση του κοιτάσματος, εξαιτίας έντονων περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ