Τι αποκάλυψε η υφυπουργός Μεταφορών για το νέο όριο ταχύτητας στις πόλεις;

όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα

Εκδήλωση συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με ITF και DG Reform για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το International Transportation Forum και την DG Reform, η οποία αφορούσε στην παρουσίαση καλών πρακτικών για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την ανάπτυξη των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποκάλυψε ότι στο νέο ΚΟΚ η μείωση του ορίου ταχύτητας σε 30 χλμ./ώρα εντός αστικού ιστού είναι ένα τεράστιο βήμα για την συνύπαρξη των οχημάτων μικροκινητικότητας ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι ρύποι όπως επίσης και ο θόρυβος ενώ θα βελτιωθούν οι δείκτες οδικής ασφάλειας!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα η Υφυπουργός Μεταφορών στο πλαίσιο της ομιλίας της τόνισε ότι: «Η χώρα μας προωθεί ενεργά τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που δεν ρυπαίνουν εκεί που κινούνται, όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν 250 ηλεκτρικά λεωφορεία βελτιώνοντας και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών. Σήμερα υλοποιούνται στη χώρα μας τέσσερα κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων. Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» που μόλις ξεκίνησε επιδεικνύει ιδιαίτερη δυναμική. Είναι απλοποιημένο σε σχέση με τα προηγούμενα. Προσφέρει επιδοτήσεις μέχρι 11.000 ευρώ και αφορά στην επιδότηση αγοράς νέου ηλεκτρικού οχήματος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Για τους επόμενους 10 μήνες είναι διαθέσιμα 33 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) προωθούνται με βάση το νομικό πλαίσιο (4784/2021) αλλά και το νόμο για τη μικροκινητικότητα, όπως και με τον νέο ΚΟΚ που θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση. Η μείωση των ορίων ταχύτητας εντός αστικού ιστού είναι ένα τεράστιο βήμα για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Θα φέρει λιγότερους ρύπους, λιγότερο θόρυβο, συνύπαρξη με την μικροκινητικότητα, αλλά και βελτίωση στους δείκτες Οδικής Ασφάλειας. Συνολικά η παροχή εργαλείων που θα βοηθήσουν τις τοπικές αρχές στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν και να παρακολουθήσουν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας και φυσικά αντικείμενο των σημερινών παρουσιάσεων».

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς πρόσθεσε: «Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουμε καταρτίσει ένα φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό και την πράσινη μετάβαση των Μεταφορών. Υλοποιούμε μεθοδικά και με συνέπεια, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και στοχευμένα βήματα που υποστηρίζουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών πετυχαίνουμε ένα δομικό μετασχηματισμό του κλάδου, με πλήρη εκσυγχρονισμό του στόλου, με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Διευθύντρια του DG Reform, Nathalie Berger σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο παλιούς στόλους οχημάτων στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντική η σταδιακή μετάβαση σε οχήματα πιο ασφαλή και μηδενικών εκπομπών ρύπων. Μέσα από αυτή τη συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διασφαλίζεται η ομαλή προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Ένας σημαντικός πυλώνας για τη μετάβαση στη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα».

O Γενικός Γραμματέας του International Transportation Forum, Young Tae Kim συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντική η αγαστή συνεργασία μας με την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Γίνονται σωστά σταθερά βήματα και μέσα από αυτό το συνέδριο παρουσιάζουμε το δρόμο για τα επόμενα βήματα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα».

Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο του έργου TSΙ: «Recharge and Refuel: Clean, smart and fair urban mobility» και αφορούσε Δήμους και Περιφέρειες. Το παρόν έργο υποστηρίζει την Ελλάδα στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου τομέα μεταφορών και στην προώθηση της περιβαλλοντικά φιλικής, κινητικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ