Τι κάνει καθηγητής του ΕΜΠ για την υιοθέτηση του ορίου 30 χλμ./ώρα στις πόλεις;

όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα

Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να τρέξει 30 Μαραθωνίους σε 30 μήνες, για την προώθηση του ορίου ταχύτητας των 30χλμ/ώρα στις πόλεις.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Γιαννής, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να τρέξει 30 Μαραθωνίους σε 30 μήνες, για την προώθηση του ορίου ταχύτητας των 30χλμ/ώρα στις πόλεις. Έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς 24 Μαραθώνιους σε 24 μήνες όλους με επιδόσεις όλες κάτω των 4 ωρών, και απομένουν οι επόμενοι 6 μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας του τον Νοέμβριο στον Μαραθώνιο της Αθήνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ως σκοπό να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση και της κοινωνίας και των Αρχών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις με ήρεμη οδήγηση για ασφαλείς, υγιεινές και πράσινες καθημερινές μετακινήσεις. Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη επιλέγουν τις χαμηλότερες ταχύτητες και τον σεβασμό στους πεζούς, στους ποδηλάτες και στους μοτοσικλετιστές.

Η προσπάθειά του έχει ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία με την κατά μέσο όρο μείωση των θανάτων στα οδικά ατυχήματα κατά 37% στις πόλεις που υιοθέτησαν τα 30 χλμ./ώρα όριο ταχύτητας.

Σε μια πρόσφατη έρευνα της ερευνητικής ομάδας του κ. Γιαννή, εκτιμάται ότι με τη μείωση του ορίου ταχύτητας σε 30 χλμ./ώρα στο αστικό οδικό δίκτυο όλων των πόλεων στην Ελλάδα (με εξαιρέσεις βασικούς άξονες) θα σώζονται ετησίως:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

104 νεκροί, (από τους 635 σε όλη την Ελλάδα)

123 σοβαρά τραυματίες, (από τους 636 σε όλη την Ελλάδα)

783 ελαφριά τραυματίες, (από τους 12.533 σε όλη την Ελλάδα)

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων μαζί με άλλους διεθνής οργανισμούς, στηρίζει ενεργά την προσπάθεια του Καθηγητή Γιώργου Γιαννή για ασφαλή κυκλοφορία στις πόλεις για όλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ