Τουρκία: Πετάει εκτός δρόμων εκατομμύρια αυτοκίνητα -Ποια οδηγούνται στην πρέσα

αυτοκίνητα τουρκία

Κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιών ΙΧ με καινούργια είναι έτοιμη να προσφέρει η Τουρκία στους οδηγούς.

Έναν από τους παλαιότερους στόλους οχημάτων στην Ευρώπη έχει η Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι εξετάζει ιδιαίτερα σοβαρά το σενάριο να παρέχει κίνητρα στους οδηγούς για την αντικατάσταση των γερασμένων αυτοκινήτων τους με σύγχρονης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η μέση ηλικία του κυκλοφορούντος στόλου ανέρχεται σε 14,5 έτη, ενώ το 25% εκ των συνολικά 30 εκατ. εγεγγραμένων οχημάτων στη χώρα, είναι 21 ετών και άνω, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο οδικής ασφάλειας.

Για το λόγο αυτό, πρόσφατα κατατέθηκε νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο από τον βουλευτή του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) İsmail Özdemir για απόσυρση από την κυκλοφορία αυτοκινήτων ηλικίας 25 ετών, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους τους να τα αντικαταστήσουν με ένα καινούργιο ΙΧ, με όφελος την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αυτοκίνητα στην Τουρκία

Ωφελημένοι θα είναι και όσοι αποκτούν καινούργιο επαγγελματικό όχημα, με το κίνητρο σε αυτή την περίπτωση να αφορά απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι το νέο όχημα να χρησιμοποιείται για εμπορικές δραστηριότητες για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα συγκεκριμένα κίνητρα θα δίνονται μόνο εφόσον το καινούργιο όχημα παράγεται εντός της χώρας.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο 10μηνου του 2024, η Τουρκία πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών αυτοκινήτων, υπερβαίνοντας σε αξία τα 30,5 δισ. δολάρια (28,3 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες).

Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν υψώσει κραυγή αγωνίας για τη μείωση των πωλήσεων καινούργιων ΙΧ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώνοντας ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους Τούρκους κατασκευαστές.

Λιγότερες παραγγελίες από το εξωτερικό θα σήμαινε μείωση της τουρκικής παραγωγής ΙΧ, γεγονός που μεταξύ άλλων θα οδηγούσε σε απώλειες θέσεων εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ