Αλλάζουν όλα στις καταναλώσεις των αυτοκινήτων -Γιατί μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της Ευρώπης

Traffic

Νέα κρίση ενόψει στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς δύο διαφορετικές εκθέσεις γεννούν ερωτηματικά για την εγκυρότητα του WLTP.

H Παγκόσμια Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο για τον προσδιορισμό των επιπέδων ρύπων, των εκπομπών CO₂ και της κατανάλωσης καυσίμου των παραδοσιακών και υβριδικών αυτοκινήτων, καθώς και της γκάμα των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτή αντικατέστησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 τις μετρήσεις στο πλαίσιο του κύκλου NEDC (σ.σ. του Νέου Ευρωπαϊκού Κύκλου Οδήγησης που ήταν σε ισχύ από το 1992) και οι επίσημες τιμές είχαν επί τόπου μεγάλη διαφοροποίηση, αλλάζοντας τα δεδομένα και πιέζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πιέσουν με τη σειρά τους περισσότερο στη μείωση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης των μοντέλων τους. Ο κύκλος δοκιμής WLTP ήταν μεγαλύτερος (30 λεπτά αντί για 20 λεπτά) και διεξαγόταν σε μεγαλύτερη απόσταση (14 μίλια αντί για 6), περιλάμβανε λιγότερες στάσεις, υψηλότερες μέσες ταχύτητες και απαιτούσε μεγαλύτερα επίπεδα επιτάχυνσης. Ως εδώ όλα καλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν δύο εκθέσεις που μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στον τύπο των οχημάτων που θα πουλήσουν οι κατασκευαστές στο βραχυπρόθεσμο μέλλον – ακόμα κι από το 2026. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκριναν πως τα πρώτα πραγματικά δεδομένα που ελήφθησαν για την κατανάλωση καυσίμου δείχνουν ότι τα βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα είναι όλα πολύ μακριά από τα επίσημα εργαστηριακά υπολογισμένα στοιχεία κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών CO2.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για ένα δείγμα αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν το 2022 δείχνουν ότι το καθεστώς δοκιμών WLTP υπερεκτιμά την οικονομία καυσίμου των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων κατά 23,7% και των αυτοκινήτων ντίζελ κατά 18,1%! Οι μέσοι όροι εκπομπών CO2 των PHEV είναι 139,5 g/km, που είναι περίπου κατά 23% καλύτερες από τον μέσο όρο των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, η έρευνα υποδηλώνει πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι τα μοντέλα με μεγαλύτερο κινητήρα, τα βαρύτερα SUV και πολυτελή αυτοκίνητα και τα PHEV, μαζί με τα κύρια οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης με χαμηλή απόδοση, θα αντιμετωπίσουν τώρα εκ νέου έλεγχο από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Το Ελεγκτικό Συμβούλιο συνιστά επίσης στην ΕΕ να ακολουθήσει το νομοθετικό παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και να αποσύρει τους ισχύοντες νόμους που κάνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εκπληρώνουν τους στόχους του «μέσου όρου του στόλου» CO2 (σήμερα 115,1 g/km, ενώ μειώνεται στα 93,6 g/km από το επόμενο έτος) υπέρ των «στόχων που βασίζονται σε ένα ελάχιστο μερίδιο οχημάτων μηδενικών εκπομπών».

Πως προέκυψαν όμως όλα αυτά; Η ΕΕ είχε θεσπίσει νομοθεσία για την εγκατάσταση ενσωματωμένων συσκευών παρακολούθησης της κατανάλωσης καυσίμου (OBFCM) σε οχήματα που πωλούνται στα κράτη μέλη. Αυτές ξεκίνησαν να τοποθετούνται σε αυτοκίνητα ταξινομημένα από το 2021 και σε φορτηγά ταξινομημένα από το 2022. Τώρα τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της παρακολούθησης σε «πραγματικό χρόνο» έχουν αποκαλύψει το πρόβλημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γίνεται όμως τώρα; Εδώ πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συμβουλίου. Αυτή κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη ότι δεν υπέβαλαν εγκαίρως τα πραγματικά για τις εκπομπές ρύπων CO2 και πως δεν ήταν αυτός ο πραγματικός τους στόχος.

Η έκθεση ανέφερε: «Η βασική πρόκληση για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030 και μετά, θα είναι να διασφαλιστεί η επαρκής απορρόφηση οχημάτων μηδενικών εκπομπών. Ειδικότερα, θα είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η ανάγκη προσιτής τιμής απόκτησης των ηλεκτρικών οχημάτων, η παροχή επαρκούς υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η διασφάλιση της προμήθειας πρώτων υλών για την παραγωγή μπαταριών. Η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα, το κόστος και τα οφέλη των ακόλουθων αλλαγών στον [ισχύοντα] κανονισμό CO2, αντικαθιστώντας τους τρέχοντες στόχους σε επίπεδο ΕΕ και κατασκευαστή με στόχους που βασίζονται σε ένα ελάχιστο μερίδιο οχημάτων μηδενικών εκπομπών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο θέλει να δει ένα... «πραγματικό ανώτατο όριο εκπομπών σε επίπεδο κατασκευαστών, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων όλων των τύπων υβριδικών».

Αυτή η απαίτηση θα βάλει όλα τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο επίκεντρο. Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, θα μπορούσε εύκολα να σημαίνει ότι η πώληση οχημάτων μεγαλύτερου κινητήρα αλλά και βαρύτερων οχημάτων, όπως τα SUV και τα πολυτελή αυτοκίνητα, θα μπορούσε να σταματήσει!

Ό,τι κι αν γίνει, όποια κι αν είναι τα επόμενα επεισόδια σε αυτό το θέμα, το μόνο σίγουρο είναι πως η αυτοκινητοβιομηχανία έχει μπροστά της ένα ακόμα βουνό να σκαρφαλώσει.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ