Γιατί πρέπει να καθαρίζω τους πόλους της μπαταρίας -Πώς να τους συντηρήσω σωστά

car battery

Η καλή κατάσταση της μπαταρίας δεν αφορά μόνο την απόδοσή της, αλλά και την εικόνα της.

Η μπαταρία του αυτοκινήτου είναι σαν ζωντανός οργανισμός και όπως όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, απαιτεί σωστή χρήση και συντήρηση για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της και να μην επηρεάσει άλλα σημαντικά μέρη.

Ως γνωστόν, η μπαταρία έχει δύο πόλους που με την πάροδο του χρόνου και την ελλειπή φροντίδα μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια διάβρωσης.

Poloi mpatarias 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία μπαταρία με διαβρωμένους πόλους μπορεί να μην εκκινήσει τον κινητήρα μας, ενώ μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε πληθώρα άλλων προβλημάτων, όπως διάβρωση αμαξώματος, πλαισίου, ηλεκτρικών μερών.

Η διάγνωση μιας μπαταρίας με διαβρωμένους πόλους είναι εύκολη. Τα σημάδια που θα δείτε είναι λευκού, πράσινου ή γαλάζιου χρώματος, με το χρώμα επηρεάζεται από την υγρασία του περιβάλλοντος.

Poloi mpatarias 3

Η διάβρωση δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αντίσταση στο κύκλωμα και να μην μπορεί να εκκινήσει τον κινητήρα, και οφείλεται στην απελευθέρωση αερίων της μπαταρίας.

Καθώς τα αέρια αντιδρούν με την ατμόσφαιρα, δημιουργείται διάβρωση γύρω από τους πόλους. Εάν μάλιστα το φαινόμενο συνδυαστεί με την υγρασία περιβάλλοντος, τότε η διαδικασία επιταχύνεται.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αγοράσετε προστατευτικό εξοπλισμό για να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια σας. Για αρχή θα πρέπει να αφαιρέσετε τα καλώδια του ηλεκτρικού κυκλώματος από τους πόλους της μπαταρίας, ξεκινώντας από τον αρνητικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιθεωρούμε την κατάσταση των καλωδίων για φθορά ή σημάδια διάβρωσης και σε περίπτωση που κάποιο έχει ταλαιπωρηθεί προχωράμε στην αντικατάστασή του.

Poloi mpatarias 4

Στην συνέχεια, αφαιρούμε την διάβρωση που υπάρχει στην μπαταρία. Ψεκάζουμε με ειδικό καθαριστικό που διαλύει την διάβρωση και εξουδετερώνει το οξύ της μπαταρίας. Αφού καθαρίσουμε την μπαταρία και τους πόλους, στεγνώνουμε στις βάσεις σύνδεσης και τους ακροδέκτες της μπαταρίας.

Για αυτή την δουλειά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί μικροϊνών, ενώ εάν υπάρχουν επίμονα υπολείμματα μπορείτε να τα αφαιρέστε με μία οδοντόβουρτσα-όχι την δική σας.

Μετά θα πρέπει να εφαρμόσουμε και κάποιο ειδικό προστατευτικό ή μια κοινή βαζελίνη στους πόλους της μπαταρίας για την διακοπή/περιορισμό της διάβρωσης των πόλων. Επανασυνδέουμε τα καλώδια της μπαταρίας, πρώτα στον θετικό πόλο και μετά στον αρνητικό , και ψεκάζουμε με ειδικό αντιδιαβρωτικό σπρέι τους συνδεδεμένους πόλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ