Γιατί δεν θα πιάσεις πότε την ταχύτητα που γράφει το κοντέρ του αυτοκινήτου σου
Τα περισσότερα εργοστασιακά ταχύμετρα φτάνουν μέχρι τα 280 χλμ./ώρα ή και τα 300 χλμ./ώρα, παρόλο που τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν έχουν την δυνατότητα να τα πιάσουν.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν διαθέτουμε για τις μετακινήσεις μας μια Bugatti Chiron που το κοντέρ της «σταματάει» στα 500 χλμ./ώρα, και το πιθανότερο είναι το αντίστοιχο του SUV ή του μικρομεσαίου hatchback που έχουμε να έχει κοντέρ που φτάνει τα 260 χλμ/ώρα ή τα 280 χλμ./ώρα.
Και πάλι όμως, είναι βέβαιο ότι πολλά από τα τελευταία ψηφία του ταχύμετρου δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, μιας και τη πλειοψηφία των αυτοκινήτων δεν πλησιάζουν αυτή την ταχύτητα.
BUY NOW
Το να σχεδιάσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξατομικευμένα κοντέρ, δεν έχει νόημα. Γιατί όμως κατασκευάζουν ταχύμετρα που δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις πραγματικές δυνατότητες του αυτοκινήτου; Από πλευράς κατασκευής και υλικών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν να φτιάξουν ένα διαφορετικό ταχύμετρο για κάθε αυτοκίνητο.
Δεδομένου του κόστους του, είναι σίγουρο ότι δεν είναι εφικτό. Έτσι, σε μια προσπάθεια απλούστευσης της διαδικασίας κατασκευής ταχύμετρων, αρκετοί θα χρησιμοποιήσουν τα ίδια όργανα μέτρησης για τα μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας και άλλα για αυτά με τις υψηλές επιδόσεις.
Η συγκεκριμένη πρακτική αντικατοπτρίζει επίσης την ανάγκη των κατασκευαστών να διαθέτουν τα ίδια προϊόντα παγκοσμίως. Τα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν ως επί το πλείστον σε δρόμους χωρίς όρια ταχύτητας – για παράδειγμα στην Autobahn - χρειάζονται ταχύμετρα με περισσότερα ψηφία για λόγους ασφάλειας και ενημέρωσης του οδηγού.
Από την άλλη, ακόμα κι αν ορισμένοι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να τοποθετούν το ίδιο ταχύμετρο σε όλες τις εκδόσεις των μοντέλων τους, εξακολουθούν να έχουν «συμφέρον» για να προσελκύσουν την ανάγκη των ανθρώπων για ταχύτητα.
«Οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να δουν υψηλότερους αριθμούς», ανέφερε σε παλαιότερες δηλώσεις του στο Associated Press ο Fawaz Baltaji, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης για τη Yazaki North America, έναν μεγάλο προμηθευτή ταχύμετρων της αυτοκινητοβιομηχανίας.«Τα κοντέρ με πολλά ψηφία και υψηλή ταχύτητα, είναι ενδεικτικό ενός ισχυρού κινητήρα. Και φυσικά υπάρχει μια μεγάλη δόση μάρκετινγκ σε αυτό.»
Όπως αντιλαμβάνεστε, φαίνεται ότι υπάρχει ψυχολογικό όφελος όταν το ταχύμετρο του κοντέρ υπερβαίνει κατά πολύ τις οδηγικές συνήθειες των περισσότερων οδηγών. Εάν το κοντέρ έφτανε μέχρι τα 130 χλμ./ώρα, η οδήγηση σε συνθήκες αυτοκινητόδρομου θα τερμάτιζε τις ενδείξεις και θα προκαλούσε ανησυχία στον οδηγό.
Σε περίπτωση όμως που το κοντέρ έφτανε τα 240 χλμ./ώρα, η κίνηση με ταχύτητα ταξιδιού θα ανέβαζε την βελόνα μέχρι την μέση του. Και αυτό «ψυχολογικά» μετράει, μιας και δείχνει ότι δεν ζορίζεται ο κινητήρας και επομένως κινείται με περισσότερη ασφάλεια.