Πώς θα μπορούσες να φτιάξεις το δικό σου καύσιμο στην αυλή του σπιτιού σου
Δεν είναι απαραίτητα φθηνό αλλά σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί δημιουργικό και… αναμφίβολα σπιτικό. Ο λόγος για τα βιοκαύσιμα που μπορείς να δημιουργήσεις στην πίσω -κατά προτίμηση- αυλή του σπιτιού σου.
Αν η μόνιμη ή έστω η εξοχική κατοικία σας δεν βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπως ως γνωστόν «βράζουν τα πετρέλαια», τότε η ιδέα της παραγωγής καυσίμου στην πίσω αυλή του σπιτιού σας ίσως να σας ακούγεται τρελή.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, μόνον τρελή δεν είναι καθώς με βάση το γνωστό σε όλους ηλιέλαιο, μπορεί κανείς να δημιουργήσει του δικό του βιοκαύσιμο ή αν προτιμάτε το δικό σου βιοντίζλελ.
Μάλιστα αν θέλουμε να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος της παραγωγής καυσίμου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έλαιο το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα.
BUY NOW
Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία της… οικιακής παρασκευής βιοντίζελ ξεκινά από τη φιλιτράρισμα του ελαίου ώστε να απομακρυνθούν τα ξένα σώματα από το προϊόν. Για τη διύλιση ένα φίλτρο χρωμάτων είναι αρκετό, καθώς ακόμα κι αν δεν είμαστε σίγουρο για την επιτυχία του εγχειρήματος, τότε δεν έχουμε από το να επαναλάβουμε τη διαδικασία.
Στο πλαίσιο της διύλισης ενός ελαίου που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουμε αφαιρέσει και το στοιχείο του νερού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας του ελαίου, η οποία θα οδηγήσει στον διαχωρισμό του νερού και τη συγκέντρωσή του στη βάση του δοχείου-δεξαμενής
Στη συνέχεια στο έλαιο θα πρέπει να προσθέσουμε είτε καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου) είτε καυστικό νάτριο (υδροξείδιο του νατρίου) τα οποία θα λειτουργήσουν ως καταλύτες. Η ποσότητα των καταλυτών εξαρτάται τόσο από το είδος του καταλύτη όσο και από την αρχική ποσότητα του ελαίου.
Στο μείγμα θα χρειαστεί να προσθέσετε μεθανόλη, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να θερμάνετε το μείγμα στους 50 βαθμούς Κελσίου, μια διαδικασία η οποία θα παράξει -ως υποπροϊόν- γλυκερίνη. Η τελευταία θα δημιουργήσει ένα ίζημα στον πάτο του δοχείου επιτρέποντας να αντλήσετε το απαλλαγμένο από κάθε είδους πρόσμιξης βιοκαύσιμο από την επιφάνεια της δεξαμενής.
Η διαδικασία φαντάζει απλή στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς αρκετές από τις πρώτες ύλες που προαναφέραμε είναι είτε καυστικές είτε εύφλεκτες.
Αν λοιπόν αποφασίσουμε να παράξουμε το δικό μας καύσιμο για πειραματικούς –προφανώς- σκοπούς οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Εξυπακούεται ότι πριν από τη χρήση σε έναν κινητήρα diesel θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το σπιτικό βιοκαύσιμο διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο πρόκλησης κάποιας ζημιάς στο αυτοκίνητό μας.
Στην περίπτωση πάντως που διαθέτετε χρόνο, διάθεση και στοιχειώδεις γνώσης χημείας, τότε δεν έχετε από το να το επιχειρήσετε, μετρώντας τις δυνάμεις σας στον εξαιρετικά προσοδοφόρο τομέα των… πετρελαιοειδών.