Πέρα από τα τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή δύο οχημάτων, υπάρχουν και αυτά που αφορούν την πρόκληση ζημιάς σε σταθερό εμπόδιο, όπως είναι μια μπαριέρα σε εθνική οδό. Ποιος θα επωμιστεί το κόστος για την επιδιόρθωση της βλάβης.
Το αυτοκίνητο είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και ο πιστός σύντροφος μας στις καθημερινές μας μετακινήσεις. Δεδομένου, όμως, ότι περνάμε αρκετές ώρες πίσω από το τιμόνι του, δεν είναι απίθανο να εμπλακούμε σε ατύχημα.
Και όχι απαραίτητα με κάποιο άλλο όχημα, αλλά με σταθερό εμπόδιο, όπως είναι ένας τοίχος, ένας στύλος δικτύου κοινής ωφέλειας, ένα φανάρι, μια μπαριέρα σε εθνική οδό ή αυτοκινητόδρομο και μια μάντρα κατοικίας.
BUY NOW
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπεύθυνος για την αποκατάσταση της προκληθείσας βλάβης είναι ο κάτοχος του ζημιωθέντος περιουσιακού στοιχείου. Επί παραδείγματι, αν το όχημά μας προσκρούσει σε στηθαία ασφαλείας αυτοκινητοδρόμου, την επιδιόρθωση της ζημιάς θα αναλάβει η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και τη λειτουργία του έργου.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που το όχημά σας προσκρούσει σε στηθαία ασφαλείας στην Ολυμπία Οδό, τα έργα αποκατάστασης θα διενεργηθούν από την ομώνυμη εταιρεία παραχώρησης.
Αν το όχημα σας συγκρουστεί με στύλο της ΔΕΗ, η βλάβη θα αποκατασταθεί από την ίδια την εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.
Το κόστος, ωστόσο, της αποκατάστασης δεν θα το αναλάβει ο τρίτος παθών (π.χ. ΔΕΗ για κάποιον στύλο της), αλλά η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού.
Μην ξεχνάμε ότι στην προκειμένη περίπτωση η κάλυψη του οδηγού από την ασφαλιστική του εταιρεία εμπίπτει στο κομμάτι της αστικής ευθύνης για υλικές ζημιές, χωρίς την οποία απαγορεύεται να να κυκλοφορήσει το όχημα.
Εφόσον εμπλακείτε σε τέτοιου είδους ατύχημα, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε (μετά, φυσικά, τη λήψη των απαραίτητων προειδοποιητικών μέτρων όπως η τοποθέτηση τριγώνου) είναι να κληθεί η τροχαία, αλλά και η ασφαλιστική σας εταιρεία, η οποία και θα σας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές και θα στείλει πραγματογνώμονα.
Ο ασφαλισμένος, τέλος, θα πρέπει να υποβάλει στην ασφαλιστική εταιρεία απαίτηση αποζημίωσης τρίτου, ώστε να αποζημιωθεί ο ζημιωθείς για τη βλάβη που προκαλέσατε στην περιουσία του.
Σημειώνεται ότι ταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσετε για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.
Διαβάστε επίσης: