Από την στιγμή που ο οδηγός κάτσει πίσω από το τιμόνι, είναι δεδομένο ότι μπορεί να εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα. Αλήθεια, γνωρίζετε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες τρακαρισμάτων;
Στο άκουσμα και μόνο της λέξης τρακάρισμα, ο νους όλων πάει στις μετωπικές συγκρούσεις και την απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου. Ακούγεται λογικό, αλλά απέχει από την αλήθεια.
Η πιο συχνή αιτία τρακαρίσματος ήταν το 2023 οι επαφές με τρακαρισμένα. Σίγουρα δεν αποτελεί και το πιο ευχάριστο γεγονός όταν βρίσκεις το αυτοκίνητό σου «ζουληγμένο» ή με σπασμένο κάποιο φανάρι, αλλά σίγουρα υπάρχουν και χειρότερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν.
BUY NOW
Αυτές είναι οι συχνότερες αιτίες ατυχημάτων
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Hellas Direct για το 2023, το τρακάρισμα με παρκαρισμένο ήταν η πιο συχνή αιτία ατυχήματος για μία ακόμη χρονιά με ποσοστό 35,4%.
Δεύτερη στη σειρά αιτία είναι η μη τήρηση αποστάσεων με ποσοστό που φτάνει το 20% και ακολουθεί η όπισθεν/αναστροφή με ποσοστό 19,3%. Στην τέταρτη και την πέμπτη θέση βρίσκουμε την μη τήρηση απαγορεύσεων και την σύγκρουση κατά την αλλαγή πορείας, με ποσοστό 12,8% και 8,75 % αντίστοιχα.
Διαβάζοντας τα στοιχεία της Hellas Direct για τις πέντε συχνότερες αιτίες τρακαρισμάτων, αντιλαμβανόμαστε ότι τα περισσότερα ατυχήματα που συμβαίνουν είναι ανώδυνα, μιας και μιλάμε για επαφές που απλά πλήττουν τις μεταλλικές και πλαστικές επιφάνειες των αυτοκινήτων. Το μόνο χρειάζεσαι δηλαδή είναι το προφανές, να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου για να καλύψει τις ζημιές.
Ατυχήματα και αποστάσεις
Η Hellas Direct έχει συλλέξει στοιχεία και για το πόσο μακριά από το σπίτι μας συμβαίνουν τα ατυχήματα. Η γενική αντίληψη ότι τα περισσότερα ατυχήματα των οδηγών συμβαίνουν σε κοντινή απόσταση από το σπίτι επιβεβαιώνεται για τους γνωστούς λόγους.
Για την ακρίβεια, τα περισσότερα ατυχήματα που κατέγραψε η Hellas Direct γίνονται πολύ πολύ κοντά στο σπίτι μας, μέσα σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. με ποσοστό 39,84%. Λογικό θα πουν οι περισσότεροι, αφού όλοι οι οδηγοί νιώθουν πιο ασφαλείς και χαλαρώνουν όταν κινούνται κοντά στην οικεία τους, με αποτέλεσμα μειώνουν τα αντανακλαστικά τους και να προσέχουν λιγότερο στο δρόμο.
Με ποσοστό κάτι παραπάνω από 15,1% συμβαίνουν ατυχήματα λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας, σε απόσταση μεταξύ των 2,5 και 5 χλμ. Αυτό όμως σημαίνει ότι αθροιστικά και σε ακτίνα 5 χλμ. από το σπίτι μας γίνονται πάνω από τα μισά τρακαρίσματα, ποσοστό που φτάνει το 55%.
Στα επόμενα 5 χιλιόμετρα, δηλαδή 5χλμ έως 10 χλμ. από το σπίτι, έγιναν τρακαρίσματα με ποσοστό 15,78% και ακολουθούν οι αποστάσεις 10 έως 20 χλμ. με 11,56%, 20 έως 50 χλμ. με ποσοστό 5,40% και τέλος τα τρακαρίσματα που καταγράφηκαν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 50 χλμ. από τον τόπο κατοικίας με ποσοστό 12,33%.
Αιτίες ατυχημάτων και πώς να προστατευτείς
Εν κατακλείδι, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο για να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τα ατυχήματα. Λίγη παραπάνω προσοχή θέλει όταν κινούμαστε στην πόλη και φυσικά να μην χαλαρώνουμε όταν πλησιάζουμε ή όταν κυκλοφορούμε κοντά στο σπίτι μας.
Κι επειδή όσο κι αν προσέχει κανείς, πάλι μπορεί να έχει μια άτυχη στιγμή στον δρόμο, η σωστή ασφάλεια είναι αυτή που θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Αν βρεις το παρμπρίζ σου σπασμένο, η θραύση κρυστάλλων θα σου λύσει τα χέρια. Αν έχεις την ατυχία να σε χτυπήσει οδηγός που δεν έχει ασφάλεια, η κάλυψη «ζημίες από ανασφάλιστο» θα σε σώσει.
Κι αν επιλέξεις ασφάλεια Hellas Direct, τότε απολαμβάνεις και την υπηρεσία Fast Track που φροντίζει για την αστραπιαία αποζημίωση αυτοκινήτου και την άμεση επιστροφή σου στον δρόμο.