Citroen e-C3

Αυτά είναι τα ρομπότ που σβήνουν φωτιές (+videos)

Thermite RS3 πυροσβεστικό ρομπότ 2021

Ένα σημαντικό «όπλο» κατά των πυρκαγιών μπορούν να έχουν στη διάθεση τους τα πυροσβεστικά σώματα σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι το ρομπότ Thermite RS.

Σχεδιασμένο για να υποστηρίζει το έργο των πυροσβεστών σε σενάρια κατάσβεσης που μπορεί να είναι απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή, το Thermite RS είναι ένα άκρως εντυπωσιακό σε δυνατότητες ρομπότ που θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στη χώρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Thermite RS3, που βλέπετε στις φωτογραφίες αποτελεί προϊόν εξέλιξης της Howe and Howe, θυγατρικής της αμερικάνικης εταιρείας αμυντικού εξοπλισμού Textron Systems και είναι το πρώτο στην ιστορία των Η.Π.Α. που ενσωματώνεται σε πυροσβεστικό σώμα, συγκεκριμένα σε εκείνο του Los Angeles.

Το μεγάλο πελονέκτημα του ρομπότ της Howe and Howe είναι ότι, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, μπορεί να πλησιάσει και να παραμείνει κοντά σε μια μεγάλης έντασης πυρκαγιά και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσει το εντυπωσιακών προδιαγραφών «κανόνι» του, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει περί τα... 10.000 λίτρα υγρού το λεπτό!

Ο χειρισμός του RS (σημαίνει Robot Solution) γίνεται φυσικά απομακρυσμένα με τον χειριστή του να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από την εστία της φωτιάς και έχει ακτίνα δράσης έως και 500 μέτρα.

Για την κίνηση του το Thermite, στην έκδοση RS3 χρησιμοποιεί ένα υγρόψυκτο μοτέρ πετρελαίου 36,8 ίππων της Yanmar, το οποίο όχι μόνο αρκεί για να κινήσει το RS3 του έως και 1,6 τόνου -βάρος που εξαρτάται από το εξοπλισμό που φέρει- αλλά του επιτρέπει να σπρώξει τυχόν εμπόδια που βρίσκονται στο διάβα του, ακόμη και αυτοκίνητα. Παράλληλα, με τον εργάτη που φέρει το πυροσβεστικό ρομπότ, μπορεί να τραβήξει οχήματα με βάρος έως και δύο περίπου τόνους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από το RS3, η Howe and Howe έχει διαθέσιμη και την μικρότερη έκδοση RS1 του πυροσβεστικού ρομπότ, η οποία εκτός από μικρότερες διαστάσεις και βάρος, φέρει μοτέρ πετρελαίου 24 ίππων της Kohler, χαμηλότερη ταχύτητα κίνησης έως και 10 χλμ./ώρα (13 χλμ./ώρα για το RS3), με το κανόνι του να μπορεί να εκτοξεύσει υγρό με ροή περί τα 5.000 λίτρα το λεπτό. Το κόστος για το μεγαλύτερο RS3 φτάνει στις Η.Π.Α. στα 250.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε στα videos που ακολουθούν τον άκρως εντυπωσιακό τρόπο λειτουργίας των εκδόσεων RS του ρομπότ Thermite.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ