Αποστολή στη Μ. Βρετανία: Πώς η Mercedes με τη βοήθεια της TeamViewer εκμηδενίζει τους χρόνους στην F1
Στη Formula 1, ο χρόνος δεν τρέχει με τα δευτερόλεπτα, τρέχει με τα χιλιοστά των δευτερολέπτων! Και σε αυτούς τους χρόνους που κάνουν τα μονοθέσια και στις ταχύτητες που πιάνουν οι πιλότοι κινείται και η 5ετής συνεργασία της TeamViewer με την Mercedes-AMG Petronas F1.
Το carandmotor.gr, μετά από πρόσκληση της TeamViewer, βρέθηκε στο Operation Center της Mercedes-AMG Petronas Formula One Team στο Brackley της Αγγλίας, το περίφημο αρχηγείο της ομάδας της Mercedes στη Formula 1.
Εκεί συναντηθήκαμε με τον CEO της TeamViewer κ. Oliver Steil και τον IT Director της Mercedes-AMG Petronas F1 Team Michael Taylor, αφού ξεναγηθήκαμε στο εργοστάσιο και είδαμε δια ζώσης το πώς αναπτύσσεται και εφαρμόζεται στην πράξη η συνεργασία αυτή.
Τα στελέχη της Mercedes και η TeamViewer μας υποδέχθηκαν στο αρχηγείο της ομάδας της F1, στο Silver Arrows Lounge, εκεί όπου σε περίοπτη θέση βρίσκεται και ξεχωρίζει το μονοθέσιο του Lewis Hamilton, η F1W11 με την οποία κέρδισε το Grand Prix του Silverstone το 2020.
Kαι μπροστά από το μονοθέσιο με το οποίο κερδήθηκε επικά ο συγκεκριμένος αγώνας (με κλαταρισμένο ελαστικό) ξεκίνησε η συζήτηση για το πώς το κλάσμα του δευτερολέπτου στη Formula 1 μετράει και πώς η TeamViewer βοηθά στο να κερδίζονται πολλά πολλά δευτερόλεπτα…
Στη συζήτηση που είχαμε με τα δύο στελέχη, μάς εξήγησαν πως πραγματικά λειτουργεί η συνεργασία των δύο εταιρειών σε καθημερινή βάση στο εργοστάσιο της ομάδας, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, των κατατακτήριων, αλλά και των αγώνων της F1. Και το πώς ουσιαστικά με τα εργαλεία της TeamViewer… εκμηδενίζονται οι αποστάσεις μεταξύ αρχηγείου, εργοστασίου και των γκαράζ των σιρκουί.
BUY NOW
Η TeamViewer είναι μια κορυφαία παγκόσμια πλατφόρμα συνδεσιμότητας για απομακρυσμένη πρόσβαση, έλεγχο, διαχείριση, παρακολούθηση και επισκευή συσκευών κάθε είδους – από φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα μέχρι βιομηχανικές μηχανές και ρομπότ.
Η συνεργασία της λοιπόν με την Mercedes δίνει στην ομάδα της F1 τη δυνατότητα να έχει τον απόλυτο έλεγχο 24 ώρες το 24ωρο όλων των τμημάτων του εργοστασίου, αλλά και όλων των εμπλεκομένων, σε οποιαδήποτε γωνιά της γης και αν βρίσκονται.
Πώς η TeamViewer βοηθά την Mercedes AMG Petronas F1 team να κερδίζει χρόνο
Η δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης και σύνδεσης με το εργοστάσιο της Mercedes στο τμήμα των δοκιμών και ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει στους τεχνικούς και τους μηχανικούς να εκτελούν επιτυχώς δοκιμές ανεξαρτήτως ωραρίου, καθώς και να διεξάγουν ταυτόχρονα πολλαπλές δοκιμές. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Βελτιώνουν σημαντικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των δοκιμών που είναι απαραίτητες για τα μονοθέσια.
Ενδεικτική ήταν η παρατήρηση του Michael Taylor της Mercedes. «Μέσα σε μία νύχτα, καταφέραμε από 60 άνθρωποι να είμαστε συνδεδεμένοι ταυτόχρονα περισσότεροι από 600! Με τις “ταχύτητες” της F1, σε όλα τα επίπεδα, η επικοινωνία μέσω email ή τηλεφώνου, ήταν απλώς πολύ αργή».
Επίσης, χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες απομακρυσμένης συνδεσιμότητας που της παρέχει η TeamViewer, η ομάδα της Mercedes είναι σε θέση να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της και εξ αποστάσεως, μια ανάγκη που προέκυψε γενικά και καθολικά, παγκοσμίως, μετά το lockdown του 2020, αλλά, σε ότι αφορά τη Formula 1 και τις ομάδες της, εκτείνεται και πολύ πέρα από αυτό, όταν κάθε χρόνο οι ομάδες, εν προκειμένω η Mercedes, καλείται να ταξιδέψει σε 20 και περισσότερα διαφορετικά μέρη στον κόσμο, ενώ η καρδιά της συνεχίζει πάντα να χτυπά στο Brackley. Με τη συνεργασία των δύο λοιπόν άλλαξαν τα δεδομένα, αφού πλέον όλα μπορούν να λειτουργούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις μεταξύ Brackley και των εκάστοτε σιρκουί.
Χαρακτηριστική όμως ήταν και η τοποθέτηση του Oliver Steil της TeamViewer. «Δείτε τι συμβαίνει στο τριήμερο ενός Grand Prix. Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, ο χρόνος μπορεί να φαίνεται μεγάλος, ωστόσο κάθε χιλιοστό δευτερολέπτου, μετράει. Να σας πω ένα παράδειγμα.
Αν εντοπιστεί ένα πρόβλημα ή μία αστοχία σε ένα μονοθέσιο, κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών, ο μηχανικός θα επιδιορθώσει τη βλάβη και στη συνέχεια θα στείλει άμεσα (χωρίς καμία καθυστέρηση) από τα pits εκατοντάδες προσομοιώσεις και data, στα κεντρικά της ομάδας στο Brackley για περαιτέρω αναλύσεις. Μπορεί να ακούγονται και να φαίνονται ως μικρές βελτιώσεις, όμως όταν οι αγώνες κερδίζονται στα χιλιοστά του δευτερολέπτου, τότε τίποτα από αυτά δεν είναι λεπτομέρειες».
Θα δούμε τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας στη F1;
Με την TeamViewer να επενδύει συνεχώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία, είναι κατανοητό ότι η συνεργασία θα εμβαθύνει προσφέροντας στην ομάδα της Mercedes νέα πολύτιμα εργαλεία για τη διαρκή της μάχη με το χρόνο και την εξέλιξη. Όπως τόνισαν οι άνθρωποι της εταιρείας στους καλεσμένους δημοσιογράφους στο Brackley, με ένα ζευγάρι γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, με μία κάμερα και ένα μικρόφωνο, δίνεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενός μηχανικού ή του σχεδιασμού, ακόμα και του χειρισμού ενός νέου εξαρτήματος.
Μάλιστα οι άνθρωποι της TeamViewer μας παρουσίασαν βίντεο με πρωταγωνιστή τον πιλότο της Mercedes, George Russell. Ο Βρετανός πιλότος με τη βοήθεια των εργαλείων της TeamViewer κατασκεύασε ένα τρισδιάστατο παζλ σε λιγότερο από ένα λεπτό, ενώ μόνος του, με τον παραδοσιακό τρόπο και το εγχειρίδιο στα χέρια, χρειαζόταν πάνω από δύο. Τότε λοιπόν τέθηκε το ερώτημα «φανταστείτε την ίδια διαδικασία κατά τη δημιουργία και συναρμολόγηση ενός κιβωτίου ταχυτήτων. Δεν θα ήταν πιο απλό και λιγότερο χρονοβόρο;»
Δείτε το βίντεο με τον George Russell να χρησιμοποιεί τα γυαλιά της TeamViewer
Μια συνεργασία με το βλέμμα και στο περιβάλλον
Πέραν των αγωνιστικών εργαλείων που προκύπτουν από τη συνεργασία των δύο εταιρειών, σημαντικότατη είναι και η επίδραση της συνεργασίας αυτής και για το περιβάλλον, καθώς Mercedes και TeamViewer δίνουν μεγάλη σημασία στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Ο Toto Wolff, Team Principal & CEO of the Mercedes-AMG Petronas F1 Team, όταν είχε ανακοινωθεί η συνεργασία με την TeamViewer είχε δηλώσει πως η βιωσιμότητα στη Formula 1 είναι εξαιρετικά σημαντική. Χαρακτηριστικά είχε πει πως «εάν μπορούμε να παρέχουμε λύσεις στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τότε θα αποτελέσουμε πρότυπο και για άλλες βιομηχανίες.
Οι μεγαλύτερες εκπομπές μας προέρχονται από τα ταξίδια που κάνουμε ανά τον κόσμο. Πλέον με τη χρήση των εργαλείων της TeamViewer έχουμε τη δυνατότητα ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού να εργάζεται εξ αποστάσεως και να αποφεύγει τα ταξίδια».
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ