Υπάρχει πάντα κάποιος που κάνει την αρχή. Για τις οθόνες αφής αυτή έγινε πριν από 35 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Οι οθόνες αφής αποτελούν στις μέρες μας αναπόσπαστο στοιχείο στο εσωτερικό των αυτοκινήτων με την πρόοδο της τεχνολογίας να τις κάνει όλο και πιο προσιτές, πιο λεπτές αλλά και πιο μεγάλες, σύμφωνα και με τις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις του κοινού.
Τη 10ετία του '80 ωστόσο, οι οθόνες αφής είχαν περιορισμένη εφαρμογή ενώ επί της ουσίας αποτελούσαν άγνωστη λέξη για τον κόσμο των τεσσάρων τροχών, έχοντας κάνει την εμφάνιση τους μόνο σε πρωτότυπα. Όλα αυτά μέχρι που η αμερικάνικη Buick αποφάσισε πως έπρεπε να είναι αυτή που θα έβαζε μια οθόνη αφής στο εσωτερικό ενός μοντέλου της και αυτό το μοντέλο ήταν το 7ης γενιάς κουπέ Riviera.
BUY NOW
Σε αντίθεση με τις σημερινές οθόνες αφής τεχνολογίας LCD ή TFT, η οθόνη που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στο ταμπλό της Riviera ήταν... καθοδικού σωλήνα (Cathode Ray Tube -CRT), όπως ακριβώς δηλαδή ήταν και οι οικιακές τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών που υπήρχαν στην αγορά μέχρι και τα μέσα περίπου της 10ετίας του '00!
Η οθόνη της Buick ονομαζόταν από την αμερικάνικη εταιρεία «Graphic Control Center (GCC)» και οι ενδείξεις που παρουσίαζε ήταν πράσινες σε μαύρο φόντο.
Μέσω της GCC ο οδηγός είχε πρόσβαση στον υπολογιστή ταξιδιού του Riviera, στο ραδιόφωνο, στο σύστημα κλιματισμού (!) αλλά και στο διαγνωστικό σύστημα του coupe με τους Αμερικανούς να συγκεντρώνουν για πρώτη φορά μέσα σε λίγα εκατοστά τον έλεγχο 91 διαφορετικών λειτουργιών και αντικαθιστούσαν έτσι δεκάδες φυσικά κουμπιά.
Η Riviera ήταν το 1986 το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έφερε αυτό το σύστημα με την Buick ωστόσο να εγκαταλείπει αυτήν τη καινοτομία μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα (τοποθετήθηκε και στο Buick Reatta), το 1990 και να γυρίζει σε πιο παραδοσιακές λύσεις με φυσικά κουμπιά.
Μια από τις αιτίες που η Buick έκανε πίσω τη στιγμή που πρωτοπορούσε ήταν και τα παράπονα των οδηγών που ανέφεραν ότι... αποσπούσε την προσοχή τους από το δρόμο, κάτι που δείχνουν και αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια για την εμπειρία των οδηγών στα σύγχρονα αυτοκίνητα με οθόνες αφής. Το ίδιο έκαναν και άλλες εταιρείες που είχαν αρχίσει να υιοθετούν αυτή την τεχνολογία στα δικά τους μοντέλα, για τους ίδιους λόγους. Μετά από αυτή την εξέλιξη, πέρασε περισσότερη από μια 10ετία για να κάνουν ξανά την εμφάνιση τους οι οθόνες αφής σε αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής...