H πρώτη ύλη που μπορεί να κρύβει το μυστικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών του μέλλοντος

Μια γερμανική startup πιστεύει ότι έχει τη συνταγή για κυψέλες μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων που είναι φθηνότερες, έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και είναι λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
Η νεοφυής εταιρεία Theion ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της χημείας της μπαταρίας της με κρυστάλλους θείου. Τι οφέλη, όμως, προσφέρει αυτή η νέα τεχνολογία;
Βασίζεται σε μια πρωτοτυπία ανόδου, την οποία η Theion ελπίζει να αξιοποιήσει για να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας - έναν από τους βασικούς περιορισμούς των μπαταριών με βάση το θείο.
BUY NOW
Με τη χημεία κρυστάλλων θείου, η Theion στοχεύει σε ενεργειακή πυκνότητα 1.000 Wh/kg, περίπου τριπλάσια από αυτήν των σημερινών κυψελών νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου (NMC), συμπεριλαμβανομένων των κυψελών 4680 που χρησιμοποιούνται στα Tesla.

Μια τέτοια ενεργειακή πυκνότητα θα επέτρεπε τη δημιουργία ελαφρύτερων κυψελών χωρίς να θυσιάζεται η αυτονομία – ή, εναλλακτικά, θα επέτρεπε την αύξηση της αυτονομίας με το ίδιο μέγεθος μπαταρίας.
Η Theion υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο χωρίς τη χρήση νικελίου ή κοβαλτίου, αντιμετωπίζοντας έτσι τις περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές ανησυχίες που συνδέονται με την εξόρυξη αυτών των μετάλλων.
Συνολικά, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι κυψέλες της θα μπορούσαν να έχουν αποτύπωμα άνθρακα-και κόστος- μειωμένο κατά ένα τρίτο σε σχέση με τις συμβατικές κυψέλες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το θείο είναι το 16ο πιο άφθονο στοιχείο στη Γη και κοστίζει πολύ λιγότερο από τις πρώτες ύλες των κυψελών NMC.
Ωστόσο, όπως τονίζει η Theion, η αντοχή στον αριθμό κύκλων φόρτισης / εκφόρτισης θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις μπαταρίες με κρυστάλλους θείου.

Η startup πιστεύει ότι οι μπαταρίες της πρέπει να διατηρούν την απόδοσή τους για περισσότερους από 1.000 κύκλους φόρτισης/εκφόρτισης ώστε να είναι εμπορικά βιώσιμες, στόχος που ελπίζει να επιτύχει προοδευτικά, ξεκινώντας με δοκιμές κυψελών 500 Wh/kg που αντέχουν 500 κύκλους, πριν ξεκινήσει την παραγωγή.
Η έρευνα για τις μπαταρίες λιθίου-θείου στα ηλεκτρικά οχήματα χρονολογείται τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω, και έχουν υπάρξει στο παρελθόν εντυπωσιακοί ισχυρισμοί σχετικά με την ικανότητά τους να αυξήσουν την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η Stellantis έχει ήδη συνεργαστεί με δύο startups (τις Lyten και Zeta Energy) που επιδιώκουν να εμπορευματοποιήσουν την τεχνολογία, ίσως μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, μένει να φανεί αν κάποια από αυτές τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της Theion, θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να φέρει τις μπαταρίες θείου στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.