
Ερευνητές στη Γερμανία πραγματοποίησαν μια εις βάθος ανάλυση των μπαταριών της BYD και της Tesla. Σε ποιά συμπεράσματα κατέληξαν;
Οι δύο γίγαντες της ηλεκτροκίνησης, η BYD και η Tesla, επενδύουν βαρέως τα τελευταία χρόνια στην εξέλιξη και στις μεθόδους κατασκευής των μπαταριών τους, με στόχο να αποκομίσουν ξεκάθαρα οφέλη στον λυσσαλέο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Όμως, ποιά από τις δύο εταιρείες κατασκευάζει τις καλύτερες μπαταρίες; Και τι περιέχουν; Μια νέα μελέτη υπό τον Jonas Gorsch, ερευνητή στο RWTH Aachen University στη Γερμανία, έρχεται να δώσει τις απαντήσεις, έπειτα από ανάλυση των μπαταριών και των δύο εταιρειών από τον Gorsch και τους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς.
BUY NOW
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις κυψέλες των μπαταριών, υπολόγισαν πώς κατασκευάστηκαν και από τι υλικά αποτελούνται, και συνέκριναν το κόστος των εξαρτημάτων καθώς και την ηλεκτρική και θερμική απόδοσή τους.

Κάθε ηλεκτρική μπαταρία περιέχει χιλιάδες κυψέλες: για παράδειγμα, το Tesla Roadster έχει 6.831 κυψέλες λιθίου-ιόντων, διατεταγμένες σε 11 στρώσεις.
Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η σύσταση των μπαταριών της Tesla περιλαμβάνει λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο (NCM811). Η BYD, στην περίφημή της Blade Battery, χρησιμοποιεί λίθιο και σιδηροφωσφορικό άλας (LFP).

Η κάθε κυψέλη της Tesla είναι σχεδόν οκτώ φορές μικρότερη από της BYD, με πολύ υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, κι έτσι είναι 1,5 φορές βαρύτερη και 1,8 φορές μεγαλύτερη σε όγκο.
Μια άλλη διαφορά είναι ότι η Tesla χρησιμοποιεί laser για τη συγκόλληση των ηλεκτροδίων, ενώ η BYD συνδυάζει laser και υπερήχους. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες διαφορές εμφανίστηκαν στην απόδοση. Οι ερευνητές εξέτασαν την ταχύτητα φόρτισης των δύο τύπων μπαταριών, σε σχέση με τη μέγιστη χωρητικότητά τους (C-rate).

«Οι κυψέλες Blade της BYD εμφάνισαν τις μισές ενεργειακές απώλειες ανά μονάδα όγκου σε σύγκριση με τις κυψέλες Tesla 4680 στο ίδιο C-rate» δήλωσε ο Gorsch.
Παρά τις διαφορές στο μέγεθος των κυψελών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των "παθητικών" εξαρτημάτων (π.χ. περίβλημα και δομικά στοιχεία) ήταν παρόμοιο και στις δύο περιπτώσεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι η Tesla εστιάζει με τις μπαταρίες της σε υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και απόδοση, ενώ η BYD δίνει προτεραιότητα στη χωρητικότητα όγκου και στη χρήση υλικών χαμηλότερου κόστους. Συνολικά, τέλος, κατέληξαν ότι η μπαταρία της BYD θεωρήθηκε πιο αποδοτική, χάρη στη βελτιωμένη θερμική διαχείριση.