Αυτή είναι η πιο τοξική και επικίνδυνη σκόνη στο αυτοκίνητο -Γιατί δεν πρέπει να την αναπνέεις

Σκόνη αυτοκίνητο

Αν και οι περισσότεροι από εμάς εστιάζουμε στις συνέπειες των ρύπων που παράγει η λειτουργία ενός κινητήρα βενζίνης ή diesel, η πιο τοξική ουσία στο αυτοκίνητο την οποία πάση θυσία οφείλει κανείς να αποφεύγει είναι η σκόνη που προέρχεται από το εσωτερικό των τροχών.

Είναι γνωστό ότι η κίνηση ενός οχήματος στον δρόμο επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του πλανήτη.

Οι περισσότεροι βέβαια εστιάζουν στις επιπτώσεις που έχουν οι εκλυόμενοι ρύποι οι οποίοι προέρχονται από τη λειτουργία των κινητήρων, αγνοώντας ενδεχομένως τις υπόλοιπες επιβαρυντικές ουσίες που απελευθερώνονται στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα κατά την κίνηση ενός οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σκόνη τακάκια αυτοκινήτου

Ίσως η πιο τοξική και επικίνδυνη ουσία προέρχεται από το εσωτερικό των τροχών και δεν είναι άλλη από τη σκόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης ενός οχήματος και ειδικότερα τη στιγμή που το υλικό τριβής του συστήματος πέδησης -τα γνωστά σε όλους τακάκια- έρχονται σε επαφή με τις δισκόπλακες.

Η σκόνη αυτή τις περισσότερες φορές καταλήγει στο περιβάλλον ενώ μπορεί κανείς να την εντοπίσει και στις επιφάνειες του τροχού, όπου και επικάθεται.

Σκόνη τακάκια αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο τα μικροσωματίδια που εκλύονται στο περιβάλλον είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουν και στην αναπνευστική οδό και στους πνεύμονες, προκαλώντας ασθένειες, παρόμοιες με εκείνες που προκαλεί η μακροχρόνια έκθεση στους ρύπους κινητήρων diesel.

Η σύνδεση της τοξικής σκόνης που παράγει το σύστημα πέδησης ενός οχήματος και τα καυσαέρια ενός κινητήρα diesel μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ένα χημικό στοιχείο, και ειδικότερα το βανάδιο, που εντοπίζεται και στους δύο ρύπους μπορεί να καταλήξει στους πνεύμονες, προσβάλλοντας τα υγιή κύτταρα.

Σκόνη τακάκια αυτοκινήτου

Η έκθεση στους ρύπους αυτούς κάμπτει -μεταξύ άλλων- τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι κατασκευαστές έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις καθιστώντας πιο φιλικά προς το περιβάλλον τα υλικά τριβής του συστήματος πέδησης, ενώ νέος ευρωπαϊκός κανονισμός (Euro 7) σχετικά με τους ρύπους που εκλύει ένα αυτοκίνητο προβλέπει τη μείωση των ρύπων που παράγει η λειτουργία του συστήματος πέδησης κατά 27%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα με την παραγωγή τοξικής σκόνης από τα φρένα του αυτοκινήτου αφορά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η συμμετοχή του ηλεκτροκινητήρα στην επιβράδυνση του οχήματος μειώνει σημαντικά τη συχνότητα της χρήσης του συστήματος πέδησης και ως εκ τούτου την εκπομπή βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον μικροσωματιδίων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ