Το πρώτο σύγχρονο εργοστασιακό cafe racer υψηλών επιδόσεων είναι γεγονός με την Triumph να παρουσιάζει επίσημα τη νέα Speed Triple 1200 RR των 180 ίππων.
Έχοντας ως βάση το Speed Triple RS, η Triumph δημιούργησε μια μοτοσυκλέτα που, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, «τικάρει» όλα τα σωστά κουτάκια στη λίστα εκείνων που ψάχνουν για μια καθόλα σύγχρονη, πανίσχυρη και ικανότατη μοτοσυκλέτα, με ρετρό επιρροές που προέρχονται από την κατηγορία των cafe racers.
Η αλήθεια είναι ότι ξεκινώντας από μια ολοκληρωμένη «βάση» οι Βρετανοί δεν χρειάστηκε να αλλάξουν και πολλά πράγματα για να αντικαταστήσουν το «RS» με το «RR» στο τέλος του ονόματος της Speed Triple και αυτό μόνο κακό δεν είναι.
BUY NOW
Η μεγάλες διαφορές εντοπίζονται στην προσθήκη του μπικίνι φέρινγκ με τον χαρακτηριστικό στρογγυλό LED προβολέα, η σχεδίαση του οποίου ακολουθεί κατά γράμμα εκείνων που βλέπουμε στις modern classic προτάσεις της Triumph. Σε σχέση με την RS απουσιάζει και το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι, τη θέση του οποίου έχουν πάρει κλιπ ον που δένουν κάτω από την πλάκα του ανεστραμμένου πιρουνιού και προσφέρουν μια θέση οδήγησης, η οποία αφήνει τον αναβάτη της Speed Triple RR να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο τις διευρυμένες δυνατότητες του πλαισίου και τον κινητήρα, δεχόμενος παράλληλα την θαλπωρή του μικρού φέρινγκ.
Διαφορετική είναι και η θέση των μαρσπιέ για να συμφωνεί με τα νέα δεδομένα που φέρουν τα κλιπ ον στην εργονομία της μοτοσυκλέτας (130 χλστ. πιο χαμηλά και 50 χλστ. πιο μπροστά σε σχέση με το τιμόνι της RS), ενώ το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 830 χλστ.
Οι ανθρακονημάτινες στιλιστικές λεπτομέρειες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της βρετανικής cafe racer έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα με την ουρά και το ρεζερβουάρ να παραμένουν ίδια με εκείνα της RS.
Για τη δυναμική συμπεριφορά της Speed Triple RR φροντίζει ο εν σειρά τρικύλινδρος κινητήρας των 1.160 κ.εκ. Έρχεται απαράλλαχτος από το βρετανικό streetfighter και οι 180 ίπποι της μέγιστης ισχύος του στις 10.750 σ.α.λ. συνοδεύονται από 125 Nm ροπής στις 9.000 σ.α.λ. Η κατανάλωση μάλιστα περιορίζεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα 6,3 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 βρίσκονται στα 144 γρ./χλμ.
Οι προσφερόμενες επιδόσεις δεν απέχουν πολύ από την κατηγορία των superbikes, με το βάρος να ανέρχεται στα 199 κιλά, με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 15,5 λίτρων.
Ίδιο έχει παραμείνει και το αλουμινένιο πλαίσιο με το μεταξόνιο να φτάνει στα 1.439 χλστ., το ίχνος στα 104,7 χλστ. και την κάστερ στις 23,9 μοίρες. Σημείο που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι η τοποθέτηση των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων Öhlins Smart EC 2.0 (επαναφορά και συμπίεση), οι οποίες έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με τη γεωμετρία της βρετανικής μοτοσυκλέτας, με πιρούνι 43 χλστ. εμπρός και διαδρομές 120 χλστ. και για τους δύο τροχούς. Το «πακέτο» συμπληρώνεται από τις ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες Stylema της Brembo που συνεργάζονται με δίσκους 320 χλστ.
Αναφορικά με το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο της Triumph Speed Triple 1200 RR, αυτό έρχεται επίσης χωρίς εκπτώσεις από την RS και περιλαμβάνει ρυθμιζόμενα cornering ABS και Traction Control, quickshifter που έχει εξελιχθεί από την Triumph και την εμπειρία που έχει αποκτήσει στην κατηγορία Moto2 του παγκόσμιου πρωταθλήματος και σύστημα ελέγχου ανύψωσης εμπρός τροχού. Ο οδηγός έχει παράλληλα στη διάθεση του πέντε προγράμματα λειτουργίας (Road, Rain, Sport, Track και ένα που μπορεί να παραμετροποιήσει πλήρως ο αναβάτης), τα οποία αλλάζουν ανάλογα τη συμπεριφορά του κινητήρα, των αναρτήσεων αλλά και των υπόλοιπων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Οι ενδείξεις των προγραμμάτων, όπως και οι υπόλοιπες για την κατάσταση της μοτοσυκλέτας, παρουσιάζονται σε μια έγχρωμη TFT οθόνη πέντε ιντσών που μπορεί να συνδεθεί και με κινητό μέσω bluetooth.
Η επίθεση της Triumph συνεχίζεται αφού από τους Βρετανούς περιμένουμε να δούμε σχετικά σύντομα και τις νέες Tiger 1200 και 660.