Χιλιάδες αυτοκίνητα διαγράφονται από τους δρόμους -Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

αυτοκίνητα στην Αθήνα

Τάξη στα Μητρώα Οχημάτων της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα αρχίσει να μπαίνει το επόμενο διάστημα, μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό όσων οχημάτων εμφανίζονται σε κυκλοφορία παρόλο που είναι αδρανή.

Ηλεκτρονικό σαφάρι για τον εντοπισμό οχημάτων που για τουλάχιστον 7 έτη είναι ανασφάλιστα, χρωστούν τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ).

Τα εν λόγω οχήματα φέρουν τον χαρακτηρισμό «αδρανή» καθώς δεν έχουν διαγραφεί από τα Μητρώα Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ούτε έχουν τεθεί σε οικειοθελή ή αναγκαστική ακινησία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε κυκλοφορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την εκκαθάριση των Μητρώων Οχημάτων από τα εν λόγω οχήματα-αγκάθια, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη διασταύρωση. Για να τρέξει το σαφάρι, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα τροφοδοτήσει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στοιχεία για τα οχήματα που έχει στο Μητρώο του και για τα σχετιζόμενα με αυτά πρόσωπα.

Η πρώτη διαβίβαση των στοιχείων διενεργείται εντός 15 εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος της απόφασης, έως τις 10 Μαρτίου.

παλιό αυτοκίνητο

Ποια αυτοκίνητα είναι τα αδρανή;

Ειδικότερα, ένα αυτοκίνητο χαρακτηρίζεται «αδρανές» όταν για τα τελευταία τουλάχιστον 7 έτη δεν έχει τακτοποιημένα τα τέλη κυκλοφορίας, δεν είναι ασφαλισμένο και δεν έχει προσκομιστεί σε Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.) για περιοδικό έλεγχο.

Οι ιδιοκτήτες, συνιδιοκτήτες ή κάτοχοι των εν λόγω οχημάτων θα ειδοποιηθούν από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. για τη θέση του οχήματός τους σε προσωρινή αδράνεια, ώστε να προβούν εντός 20 ημερών στις κάτωθι, κατά περίπτωση, ενέργειες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-αν το όχημα δεν υφίσταται ή δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, να επικαιροποιήσουν την κατάσταση του οχήματός τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης

-αν το όχημα βρίσκεται στην Ελλάδα να το θέσουν σε ακινησία

Η θέση οχημάτων σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας δεν συνεπάγεται την απαλλαγή από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, τον έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, την ασφάλιση ή λοιπές υποχρεώσεις, οι οποίες βαρύνουν το όχημα.

Σε κατάσταση οριστικής αδράνειας περιέρχονται αυτοδικαίως οχήματα παλαιότητας άνω των 40 ετών για τα οποία είτε ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης εντός τριμήνου από την ειδοποίηση, είτε οχήματα που ανήκουν σε θανόντες.

Oχήματα τα οποία, για το διάστημα των τελευταίων 15 ετών, δεν είναι τακτοποιημένα, ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας, την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.). Η αυτοδίκαιη περιέλευση σε κατάσταση οριστικής αδράνειας πραγματοποιείται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των ιδιοκτητών, συνιδιοκτητών ή κατόχων, εάν το όχημα δεν εμφανίζεται στις φορολογικές δηλώσεις τους τα προηγούμενα 5 φορολογικά έτη.

Επίσης, σε καθεστώς οριστικής αδράνειας περιέρχονται αυτοδικαίως και όσα εντοπίζονται σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας σε περισσότερες από 3 διαδοχικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Για τα οχήματα που τίθενται σε κατάσταση οριστικής αδράνειας ή διαγράφονται δεν επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στη χρονική περίοδο κατά την οποία περιήλθαν σε κατάσταση οριστικής αδράνειας, καθώς και τέλη κυκλοφορίας επόμενων ετών, παρέλκει η υποχρέωση διενέργειας ελέγχου Κ.Τ.Ε.Ο. και ασφάλισης και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αυτοκίνητα

Το πρόστιμο των 10.000 ευρώ

Εάν καταληφθεί σε κυκλοφορία όχημα που βρίσκεται σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή στον κάτοχό τους διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή είναι η Α.Α.Δ.Ε., η οποία βεβαιώνει τα αναλογούντα ποσά στον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη ή κατόχου μέσω του συστήματος TAXISnet και κοινοποιεί την πράξη επιβολής του προστίμου ηλεκτρονικά.

Επαναφορά σε κυκλοφορία οχήματος, το οποίο έχει περιέλθει σε οριστική αδράνεια, είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με την έκδοση παραβόλου ύψους 150 ευρώ και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης προς τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας ή τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες παρέχουν τη σχετική έγκριση ή απορρίπτουν την αίτηση. Η επαναφορά συνεπάγεται όλες τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις σε σχέση με το όχημα για το έτος επαναφοράς και εφεξής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οχήματα σε καθεστώς οριστικής αδράνειας διαγράφονται οριστικά από τα μητρώα οχημάτων των Υπηρεσιών, με την παρέλευση 7 ετών από το έτος περιέλευσής τους σε κατάσταση οριστικής αδράνειας.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ