Δυστύχημα με ΚΤΕΛ στη ΛΕΑ: Πώς μπορείς να το αποφύγεις -Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ανάγκης

τρακάρισμα στη ΛΕΑ

Το τραγικό δυστύχημα που συνέβη τα ξημερώματα στο ύψος της σήραγγας του Πλαταμώνα, στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τη ΛΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΤΕΛ εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Αθήνα. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε πάνω σε δύο ΙΧ επιβατικά τα οποία ήταν σταθμευμένα στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επί της ΠΑΘΕ. Στο σημείο έφτασαν η Αστυνομία, ενώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν τους τραυματίες στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης.

Δυστυχώς, η σφοδρότητα της σύγκρουσης στέρησε τη ζωή ενός 19χρονου ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Στο ίδιο αυτοκίνητο που επέβαινε ο άτυχος 19χρονος τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις άνδρες, 19, 22 και 34 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το δεύτερο όχημα τραυματίστηκαν ελαφρά άλλα τρία άτομα. Ένας από τους σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρισας, ενώ οι άλλοι δύο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις που τραυματίστηκαν πιο ελαφρά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λάρισας. Στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ επέβαιναν συνολικά 77 άτομα, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους και συνέχισαν το δρομολόγιο προς Αθήνα με άλλο υπεραστικό λεωφορείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορείς να αποφύγεις το ατύχημα στη ΛΕΑ;

Για να παύσουμε, επιτέλους, να θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες στην άσφαλτο, πέρα από τις συντονισμένες δράσεις της ΕΛΑΣ, αλλά και τον τερματισμό της ιδιαίτερα ασυνείδητης και αντικοινωνικής πρακτικής της χρήσης της ΛΕΑ για την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτείται και η επίδειξη της μέγιστης δυνατής προσοχής όσων σταματούν στη ΛΕΑ, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα:

- Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. αδιαθεσία ενός οδηγούς), πρέπει να μετακινήσουμε το όχημά μας στη ΛΕΑ, αφού πρώτα γνωστοποιήσουμε – μέσω φωτεινών προειδοποιήσεων - την πρόθεσή μας να σταματήσουμε στη λωρίδα.

- Μόλις σταθμεύσουμε στη ΛΕΑ, καλούμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (θέση σε λειτουργία των alarm του οχήματός, τοποθέτηση τριγωνικής προειδοποιητικής πινακίδας, ανακλαστικό γιλέκο, κ.ο.κ.).

- Πρέπει να θυμόμαστε ότι για τη μεγαλύτερη ασφάλειά μας θα πρέπει να εξέλθουμε από το όχημά μας από την πλευρά του συνοδηγού και να σταθούμε πίσω από το προστατευτικό στηθαίο ασφαλείας.

- Αφού έχουμε ακολουθήσει τα παραπάνω μέτρα, καλούμε τον αριθμό εκτάκτου ανάγκης της εκάστοτε παραχωρησιούχου είτε από το κινητό μας είτε από τις τηλεφωνικές συσκευές ώστε να ειδοποιηθεί το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, αναφέροντας το σημείο στο οποίο βρισκόαμστε (δείτε την μικρή πράσινη πλευρική πινακίδα χιλιομετρικής θέσης).

- Περιμένουμε την Κινητή Μονάδα Περιπόλου και Άμεσης Επέμβασης της παραχωρησιούχου, που θα σπεύσει σε βοήθειά μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Επιπλέον των παραπάνω, η χρήση της Λ.Ε.Α. για να σταματήσω το αυτοκίνητό μου θα πρέπει να γίνεται με βάση κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

Μόνο στις 3 παρακάτω περιπτώσεις πρέπει να σταματώ στη Λ.Ε.Α.:

- Αν το αυτοκίνητό μου έχει πάθει βλάβη
- Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
- Αν με σταματήσει η Τροχαία

Πότε να μην σταματήσω στη Λ.Ε.Α;

- Εκτός από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, δεν σταματώ ποτέ στη Λ.Ε.Α π.χ. για να μελετήσω κάποιο οδικό χάρτη, να δω τη θέα, να μιλήσω στο τηλέφωνο κ.λπ.

- Δεν περπατώ ποτέ πάνω στη Λ.Ε.Α.
- Δεν σταματώ για να βοηθήσω κάποιο άλλο όχημα που είναι ήδη σταματημένο στη - Λ.Ε.Α. Αφήνω τους επαγγελματίες να επέμβουν!

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ