Ελλάδα: Πώς βρέθηκε αυτό το αυτοκίνητο πάνω σε ταράτσα; - Η τρομερή ιστορία του

taratsa autokinito patra

Οι περισσότεροι μένουν έκπληκτοι όταν αντικρίζουν το εμβληματικό Citroen σε μία ταράτσα στην Πάτρα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πώς βρέθηκε το αυτοκίνητο εκεί.

«Τι θέλει ένα αυτοκίνητο εκεί πάνω;» Πρόκειται για το ερωτήμα που ταλανίζει όσους επισκέπτονται για πρώτη φόρα την Πάτρα και αντικρίζουν ένα όχημα να δεσπόζει σε μία ταράτσα επί της Όθωνας Αμαλίας, όντας νικημένο από τη σκουριά και την εγκατάλειψη.

Πρόκειται για ένα Citroen Traction Avant, ένα μοντέλο που παρήχθη μεταξύ 1934 και 1957 και κατέχει το δικαίο του λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία της αυτοκίνησης. Ήταν το αυτοκίνητο που καθιέρωσε την κίνηση στους εμπρός τροχούς (εξού και η ονομασία του “προσθιοκίνητο”), συνδυάζοντάς τη με αυτοφερόμενο πλαίσιο (monocoque). Παράλληλα, είχε χαμηλό κέντρο βάρους, διακρινόταν για την αεροδυναμική του και κατά τη διάρκεια της εμπορικής του διαδρομής προσφέρθηκε σε διάφορες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων coupe και cabrio. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ταράτσα αυτοκίνητο Πάτρα

Το ορίτζιναλ μοντέλο ονομαζόταν 7A, με μεταξόνιο μήκους 2.910 χλστ., αντίθετα ανοιγόμενες μπροστινές πόρτες (οι πίσω ήταν συμβατικές) και έναν κινητήρα 1.303 κ.εκ.

Το Citroen Traction Avant έχει λάβει χαρακτήρα τοπόσημου για την Πάτρα, κοσμώντας την ταράτσα του παλιού καλοκαιρινού club “Big Ben” και μέσα σε αυτό εμφανιζόταν ένας DJ.

Στην ιστορία του μοντέλου αναφέρθηκε πρόσφατα ο Δημήτρη Μαργώνης, με ανάρτησή του.

«Ζει από το 1935 κι ακόμη στέκει αγέρωχο στην μικρή ταράτσα της εισόδου της ιστορικής discotheque της Πόλης, όπου ανέβηκε το 1978 ή ‘79!

Κάθε φορά που το αντικρίζω, προφανώς αναπολώ απίστευτες βραδιές στον χώρο που ήταν για πολλά χρόνια το σημείο αναφοράς της διασκέδασης στην Πάτρα. Ο αείμνηστος Νίκος Μαχαίρας είχε την έμπνευση, κι εγώ την χαρά – τιμή να το “οδηγήσω” για πολλά καλοκαίρια, γράφοντας αμέτρητα μουσικά χιλιόμετρα. Για αυτό και σήμερα το πρωί, κοντοσταθηκα φέρνοντας στο νου, χιλιάδες όμορφες στιγμές κι ανθρώπους που πάντα θα αγαπώ. Σαν μέντορες, φίλους κι αδέλφια» γράφει ο κ. Μαργώνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο βιβλίο ιστορίες εστίασης στην Πάτρα του 20ου αιώνα της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου ο Κώστας Μακρής γιος του ιδιοκτήτη του Big Ben μίλησε για την επιχείρηση «τον καιρό του Τραβόλτα» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μικρό αυτοκίνητο. «Το Βig ben το ξεκίνησε ο πατέρας μου ο Νίκος ο Μαχαίρας με τον Γιάννη τον Σαμπάνη και τον Μίμη τον Πάστρα, στην Όθωνος Αμαλίας. Σήμερα το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο και στην ταράτσα θα δεις ένα αυτοκίνητο.

Ιδίως όσοι έρχονται από το λιμάνι από το πλοίο, είναι το πρώτο πράμα που βλέπουνε και τους κάνει εντύπωση. Λένε “τι θέλει ένα αμάξι εκεί πάνω;” Ήταν το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο ήταν ο dj στο καλοκαιρινό μαγαζί που λειτουργούσε στην ταράτσα. Από κάτω στον όροφο ήταν το χειμερινό μαγαζί. Ήταν η πρώτη μεγάλη disco, που άνοιξε στην Πάτρα και ήτανε όλοι μες την τρελή χαρά» λέει ο γιος του Νίκου Μαχαίρα Κώστας και θυμάται ότι εκεί είχαν γίνει ξακουστά αποκριάτικα πάρτι.

«Το πιο ωραίο ήταν το 1974. Είχαν οργανώσει το γιαουρτοπόλεμο, αυθόρμητα κατά τη διάρκεια του πάρτι, εν ριπή οφθαλμού. Πήγανε και πήρανε γιαούρτια από όπου βρήκανε ανοικτά. Έκλεισε τρεις τέσσερις μέρες το μαγαζί για να ξεμυρίσει από το γιαούρτι».

Όπως λέει στο thebest.gr, τα μαγαζιά τότε ανοίγανε στις 5 το απόγευμα και κλείνανε 6 το πρωί. Το Big Ben είχε λειτουργήσει και το καλοκαίρι στην περιοχή των Ροϊτίκων. «Το 1997 πέθανε ο πατέρας μου και το 1998 κλείσαμε το μαγαζί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με πληροφορίες από thebest.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ