Έτσι γίνεσαι αόρατος στις κάμερες ταχύτητας –Ποια είναι η εφαρμογή που κατεβάζουν οι παραβάτες οδηγοί

Radar Troxaias

Δεν είναι λίγες οι εφαρμογές που παρέχουν στον οδηγό πληροφορίες για την παρουσία ραντάρ ταχύτητας στο οδικό δίκτυο, ειδοποιώντας τον άμεσα όταν πλησιάζει σε σημείο με έλεγχο ή όταν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια, όμως μια συγκεκριμένη έχει ξεχωρίσει για την τεράστια απήχηση που γνωρίζει παγκοσμίως.

Με δεδομένο ότι η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, οι αρμόδιες αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση αυτής της επικίνδυνης και, δυστυχώς, διαδεδομένης συνήθειας.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας βρίσκονται οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε σημεία του οδικού δικτύου, λειτουργώντας ως αδιάκοποι «παρατηρητές» της κυκλοφορίας. Καταγράφουν με ακρίβεια τους παραβάτες και επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους επιλέγουν να αγνοήσουν τα όρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ελληνικό οδικό δίκτυο διαθέτει πλήθος τέτοιων καμερών, οι οποίες αποτελούν φόβητρο για τους απρόσεκτους οδηγούς, αλλά και κρίσιμο εργαλείο πρόληψης για τη δημόσια ασφάλεια. Όσοι αδιαφορούν για τους κανόνες, βυθίζοντας το πόδι τους στο γκάζι, μετατρέπουν το όχημά τους σε κινούμενο κίνδυνο, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για όλους όσοι κινούνται γύρω τους.

Πολλοί, βέβαια, από τους φίλους της γρήγορης οδήγησης δεν πτοούνται από την παρουσία καμερών οδήγησης, και αναζητούν τρόπους προκειμένου να γνωρίζουν την ακριβή θέση τους στο οδικό δίκτυο, ώστε την κατάλληλη στιγμή να επιβραδύνουν το όχημά τους.

Χείρα βοηθείας σε αυτούς τους οδηγούς έχει μια εφαρμογή που κυριολεκτικά έχει «σπάσει ταμεία», δεδομένου ότι αριθμεί περίπου 100 εκατ. χρήστες. Πρόκειται για το app “RadarBot Speed Camera Detector” που είναι διαθέσιμο τόσο για συσκευές Android όσο και Apple και βοηθά τους χρήστες να εντοπίζουν -μεταξύ άλλων- τις σταθερές και κινητές κάμερες ταχύτητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
app

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να «κατεβάσει» την εφαρμογή, και αφού την ανοίξει θα του εμφανιστεί ένας χάρτης με τη θέση που έχει το όχημά του, και τις κάμερες που τον περιτριγυρίζουν.

Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια της πλοήγησης, στον χρήστη προβάλλονται τόσο ηχητικές όσο και οπτικές ειδοποιήσεις για την παρουσία καμερών, που τον βοηθούν να μην υποπέσει σε παράβαση που επισύρει πρόστιμο.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πέρα από κάμερες ταχύτητας, η εφαρμογή προβάλει -μεταξύ άλλων- και τις κάμερες στα φανάρια που εντοπίζουν παραβάσεις ερυθρού σηματοδότη, όπως και τις κάμερες που «βλέπουν» αν κάποιος οδηγός δεν φοράει ζώνη ασφαλείας ή χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο όσο βρίσκεται πίσω από το τιμόνι (σ.σ. οι εν λόγω κάμερες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα).

app 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, κάθε χρήστης εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει την εφαρμογή και κατ’ επέκταση τους χρήστες της για την παρουσία μιας νέας κάμερας στο οδικό δίκτυο, με την εφαρμογή επίσης να λειτουργεί ταυτόχρονα και με άλλα apps πλοήγησης (βλ. Google Maps).

Τέλος, πέρα από τη δωρεάν έκδοση υπάρχει και η αναβαθμισμένη (Radarbot Gold), η οποία δεν προβάλει διαφημίσεις, κάνει αυτόματες αναβαθμίσεις για τον εμπλουτισμό της με νέες κάμερες, προσφέρει offline πλοήγηση, και δίνει τη δυνατότητα επιλογής της διαδρομής με τις λιγότερες κάμερες.

Όπως και να έχει, εφαρμογές σαν τη Radarbot δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται από τους οδηγούς προκειμένου να «κοροϊδεύουν» τις κάμερες ταχύτητας. Αντιθέτως, οι οδηγοί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτά τα apps ως ένα μέσο που τους βοηθά να μη ξεχνιούνται όσο οδηγούν, ώστε να σέβονται τα όρια ταχύτητας, συνεισφέροντας στην οδική ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ