
Έχουν περάσει 3μιση μήνες από την αποκάλυψη του νέου θηρίου της βρετανικής μάρκας αλλά παρά τις δυνατότητές του, οι δημιουργοί του εστιάζουν στην ουσία.
Ήταν αρχές του περασμένου Οκτωβρίου όταν η McLaren Automotive μας σύστηνε την τρομακτική W1 των 1275 αλόγων, που προέρχονται από το υβριδικό σύστημα McLaren High Performance Hybrid, που συνδυάζει τον ολοκαίνουριο υπέρ-τροφοδοτούμενο 4λιτρο V8 κινητήρα που προσφέρει 928 άλογα (τα 233 PS ανά λίτρο είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχουμε δει ποτέ σε κινητήρα εσωτερικής καύσης της McLaren) και 900 Nm ροπής και αυτό που οι Βρετανοί αποκαλούν E-Module, έναν ηλεκτροκινητήρα ακτινικής ροής με μία μπαταρία 1.384kWh που συνεισφέρει 347 ίππους και μέγιστη ροπή της τάξης των 404 Nm.

Και οι αριθμοί που ζαλίζουν δεν σταματάνε εκεί. Η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα έρχεται σε 2,7 δευτερόλεπτα, τα 0-200 επιτυγχάνονται σε 5,8 δευτερόλεπτα ενώ τα 0-300 σε 12,7! Και η τελική ταχύτητα οποία περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 350 χλμ./ώρα – όπως και στην P1.
BUY NOW

Καθώς οι παραπάνω αριθμοί χτυπούν απ’ ευθείας κόκκινο, θα περίμενε κανείς πως η McLaren θα κυνηγούσε ρεκόρ ταχύτητας κι άλλες πρωτιές. Όμως ο επικεφαλής του προγράμματος W1, Alex Gibson, στρέφει αλλού τις προτεραιότητες της μάρκας.

«Το να κινηθεί η W1 με 400 χλμ./ώρα, με 450, είναι εφικτό αλλά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε συμβιβασμούς σε ό,τι έχει να κάνει με την κίνησή της στον πραγματικό κόσμο, τους πραγματικούς δρόμους και πίστας. Αυτή ήταν μία οδός που δεν θέλαμε να ακολουθήσουμε με αυτό το αυτοκίνητο. Δεν θέλαμε να μπούμε σε διαδικασία να έχουμε πολύ δύσκαμπτα πλευρικά τοιχώματα στα ελαστικά, γιατί αυτό θα επηρέαζε αρνητικά την άνεση στην οδήγηση στις καθημερινές διαδρομές», είπε ο Gibson.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επικεφαλής επιδόσεων της McLaren, Marcus Waite, λέγοντας πως επέλεξαν περιορισμό στην τελική ταχύτητα «…επειδή W1 πρέπει να διατηρήσει μια ορισμένη αρμονία».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε τόσους πολλούς ρόλους να παίξει η W1. Να είναι ένα αυτοκίνητο που μπορεί να επιταχύνει πιο γρήγορα από μία Speedtail, που μπορεί να είναι πιο γρήγορο σε μια πίστα από τη Senna. Κι επειδή θέλουμε να στρίβει ιδανικά, θυσιάσαμε τελική ταχύτητα. Μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα αλλά βάσει του σχεδιασμού της W1 και του λόγου ύπαρξής της, αυτό το όριο είναι το ιδανικό».

Στο νέο μοντέλο της McLaren, η εντυπωσιακή ισχύς και η αντίστοιχη ροπή, περνούν στον πίσω άξονα μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενου διαφορικού, που συνδυάζεται με 8άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Όσο για τη μπαταρία, επιτρέπει και την αμιγώς ηλεκτρική κίνηση αλλά μόνο για 3 χιλιόμετρα. Αρωγός στις επιδόσεις είναι και η εκτεταμένη χρήση υλικών χαμηλού βάρους.

Όλα αυτά, σε ένα επιβλητικής όψης hypercar, που διατηρεί το βασικό, σύγχρονο σχεδιαστικό DNA της McLaren και ενσωματώνει αεροδυναμικές ιδέες γεννημένες στις πίστες του μαγικού κόσμου της Formula 1.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ