Κάθε πότε πρέπει να ελέγχω τα λάδια στο αυτοκίνητό μου - Τα βήματα που πρέπει ακολουθήσεις
Ο έλεγχος και η πρόληψη πάντα κοστίζουν λιγότερο από την επισκευή, οπότε είναι υψίστης σημασίας να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα λάδια, τα οποία είναι υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τη μακροζωία του κινητήρα.
Η τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου σας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη μακροζωία του.
Ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά και απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας είναι ο έλεγχος των λαδιών του κινητήρα, αφού η παράλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και δαπανηρές βλάβες.
BUY NOW
Ακόμα κι αν δεν είστε ειδικός, με απλούς και εύκολους τρόπους μπορείτε να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται το λιπαντικό του οχήματος.
Θα ξεκινήσουμε από τη σημασία που έχει το λάδι στον κινητήρα. Ποιητικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το "αίμα" του αυτοκινήτου σας. Λειτουργεί ως λιπαντικό, μειώνοντας τη φθορά των κινούμενων μερών, ενώ παράλληλα απομακρύνει βρωμιά, ρύπους και μικροσκοπικά μεταλλικά σωματίδια. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα. Χωρίς επαρκή ποσότητα λαδιού ή με λάδι σε κακή κατάσταση, ο κινητήρας σας κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές βλάβες.
Για αυτό το λόγο συνιστάται να ελέγχετε τα επίπεδα λαδιού του κινητήρα σας τακτικά, τουλάχιστον κάθε 5.000 χιλιόμετρα ή και συχνότερα, ανάλογα με το μοντέλο του αυτοκινήτου σας και τις οδηγικές σας συνήθειες. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τα λάδια πριν από οποιοδήποτε μεγάλο ταξίδι, καθώς ένας κινητήρας με τα σωστά επίπεδα λαδιού λειτουργεί πιο αποδοτικά.
Μην ξεχνάτε να ελέγχετε και τα υπόλοιπα ζωτικά υγρά του αυτοκινήτου σας, όπως το ψυκτικό υγρό, το υγρό φρένων και το υγρό πλύσης παρμπρίζ, για να διασφαλίσετε την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία του.
Ξεκινάμε με το πώς γίνεται ο έλεγχος σε αυτοκίνητα που έχουν δείκτη μέτρησης στάθμης λαδιών. Αρχικά βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας είναι κρύος, διότι αν έχει ζεσταθεί μπορεί να δείξει λάθος ένδειξη, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εγκαυμάτων από το ζεστό λάδι πάνω στο δείκτη.
Παρκάρετε το όχημα σε επίπεδο έδαφος, ώστε να έχετε μια ακριβή μέτρηση που δεν θα επηρεάζεται από γωνίες κλίσης. Ανοίξτε το καπό και εντοπίστε το δείκτη στάθμης, όπου συνήθως έχει κίτρινη ή πορτοκαλί λαβή και είναι μια μακριά, λεπτή μεταλλική ράβδος.
Στη συνέχεια τραβήξτε προσεκτικά το δείκτη, σκουπίστε τον με ένα καθαρό πανί και τοποθετήστε τον ξανά στη θέση του. Βγάλτε τον ξανά έξω και ελέγξτε που είναι το σημάδι που έχει αφήσει το λάδι.
Ιδανικά η ένδειξη πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στις σημάνσεις "min" και "max" που συνήθως υπάρχουν ευδιάκριτα πάνω στο δείκτη, και κατά προτίμηση πιο κοντά στο μέγιστο παρά στο ελάχιστο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βρίσκεται πάνω ή κάτω από τα δύο σημάδια.
Ταυτόχρονα με τη στάθμη, ελέγξτε και το χρώμα του λαδιού, το οποίο θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο και διαυγές. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν είναι σκούρο ή μαύρο, ίσως χρειάζεται αλλαγή. Τέλος μην ξεχάσετε να ξανατοποθετήσετε τον δείκτη μέτρησης πάλι στη θέση του.
Τώρα σε περίπτωση που το αυτοκίνητο σας είναι πιο σύγχρονο και δεν διαθέτει δείκτη μέτρησης στάθμης, τα πράγματα είναι πιο απλά, πιο εύκολα και με λιγότερη βρωμιά, αλλά έχει και ένα βασικό μειονέκτημα. Συνήθως τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς αισθητήρες και εμφανίζουν τη στάθμη λαδιού στην οθόνη του infotainment ή στον πίνακα οργάνων.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο κατόχου του αυτοκινήτου σας για οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτήν την πληροφορία, αλλά και τις συνθήκες ελέγχου (κρύο ή ζεστό μοτέρ κτλ.) Δυστυχώς η έλλειψη δείκτη δεν σας επιτρέπει να ελέγξετε με φυσικό τρόπο τα λάδια, ούτε όσον αφορά τη στάθμη τους, ούτε το χρώμα τους, άρα θα πρέπει να είστε απόλυτα τυπικοί ως προς τα διαστήματα σέρβις που ορίζει ο κατασκευαστής για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Ο τακτικός έλεγχος και η σωστή συντήρηση των λαδιών του κινητήρα σας είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία και τη μακροζωία του αυτοκινήτου σας. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο κινητήρας σας θα παραμένει σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.