Καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνεται και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αυξάνονται, η Google παρέχει πληροφορίες στους χρήστες των Χαρτών της για την ποιότητα του αέρα.
Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκτέλεση δράσεων για την προστασία του πλανήτη. Πρόκειται για δύο από τα φλέγοντα ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές μας και βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας πολλών οργανισμών και εταιρειών.
Η Google είναι μία από τις εταιρείες που δείχνουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και προσπαθούν να υψώσουν ασπίδα προστασίας στους πολίτες.
BUY NOW
Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και λίγους μήνες, έχει προσθέσει στους Χάρτες της την υπηρεσία «Air Quality», η οποία ενημερώνει τους χρήστες για την ποιότητα αέρα στην περιοχή τους.
Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης για να δει τα δεδομένα είναι να ανοίξει τα Google Maps και στη συνέχεια να πατήσει στην ενότητα «Layers» (Τύποι χαρτών), όπου θα του εμφανιστεί η επιλογή «Ποιότητα αέρα».
Με την εν λόγω υπηρεσία που έχει ενσωματωθεί στους Google Maps η εταιρεία παρέχει ενημέρωση στον χρήστη για τα επίπεδα μικροσωματιδίων (PM 2.5) που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μιας τοποθεσίας, ώστε αυτός να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας του.
Για να προσφέρει αυτή την υπηρεσία στους Χάρτες της, η Google συνεργάζεται με εταιρείες που εξειδικεύονται στις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα αλλά και με υπηρεσίες της εκάστοτε χώρας που έχουν στη διάθεσή τους μεταξύ άλλων και σταθμούς μέτρησης μικροσωματιδίων.
Σε περίπτωση που ο συνεργάτης της Google σε μια περιοχή δεν είναι κρατικός τότε η τιμή των μικροσωματιδίων που παρουσιάζεται στην περιοχή αφορά το μέσο όρο που προκύπτει από ειδικό αλγόριθμο.
Οι διαβαθμίσεις στην ποιότητα του αέρα αποτυπώνονται μέσω 5 χρωματικών επιπέδων, από το πράσινο όταν η ποιότητα είναι καλή μέχρι το σκούρο κόκκινο όταν η ποιότητα αέρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Κατά τη μεγέθυνση του χάρτη, οι πληροφορίες γίνονται πιο αναλυτικές καθώς παρουσιάζεται και ο αριθμός των μικροσωματιδίων, ενώ την εμφάνισή τους κάνουν και κάποιες συστάσεις.
Επί παραδείγματι αν μια περιοχή έχει επισημανθεί με κίτρινο χρώμα (μέτρια ποιότητα αέρα), τότε η Google αναφέρει «Αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με άσθμα και πνευμονολογικά και καρδιολογικά νοσήματα».
Αν μια περιοχή έχει πορτοκαλί χρώμα (Κακή ποιότητα αέρα) τότε αναφέρεται «Αναπνευστική δυσφορία στα περισσότερα άτομα σε περίπτωση μακροχρόνιας έκθεσης».
Σημειώνεται ότι προσώρας για την Ελλάδα η Google δεν προσφέρει δεδομένα για την ποιότητα άερα.