Citroen e-C3

Μεγάλη ανατροπή με τον «λευκό χρυσό» -Πού ανακαλύφθηκαν νέα, τεράστια κοιτάσματα

ταλιμπάν κοιτάσματα λιθίου

Καρποφόρησαν οι έρευνες για νέα αποθέματα λιθίου στην Κίνα και πλέον φιγουράρει στη δεύτερη θέση.

Παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην επεξεργασία του λιθίου και στην παραγωγή μπαταριών, η Κίνα μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να συμπεριληφθεί στην τριάδα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα του συγκεκριμένου μετάλλου.

Αυτό πριν από λίγες ημέρες άλλαξε, μιας και οι πυρετώδεις έρευνες για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων απέδωσαν καρπούς, με την Κίνα πλέον να αναρριχάται στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τη Χιλή και μπροστά από την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βολιβία.

Όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Κίνας, το μερίδιό της στα παγκόσμια αποθέματα λιθίου αυξήθηκε από 6% το 2020 σε 16,5% σήμερα. Η εκτόξευση της Κίνας στη δεύτερη θέση οφείλεται εν πολλοίς σε νέα ευρήματα κατά μήκος μιας ζώνης λιθίου 2.800 χιλιομέτρων, στα δυτικά της χώρας, όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα αποθέματα 6,5 εκ. τόνων, τα οποία δεν αποκλείεται να φτάνουν τα 30 εκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο

Το λίθιο στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε ένα ορυκτό υπό την ονομασία “spodumene”, ενώ σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, έχουν εντοπιστεί νέα κοιτάσματα σε αλμυρές λίμνες όπου «κρύβονται» πάνω από 14 εκ. τόνοι λιθίου και κατατάσσουν την Κίνα στον τρίτο μεγαλύτερο κόμβο σε πόρους λιθίου σε αλμυρές λίμνες παγκοσμίως.

Επιπροσθέτως, το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Κίνας επισημαίνει ότι μια τεχνολογική επανάσταση στην εξόρυξη λιθίου από λεπιδόλιθο θα βοηθήσει να ξεκλειδώσουν οι 10 εκ. τόνοι νεοανακαλυφθέντων πόρων λιθίου που μπορούν να εξαχθούν με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη αποδοτικότητα.

Σύμφωνα με αναλυτές, στόχος της Κίνας ήταν να εξορύσσει λίθιο στα εδάφη της, και να βασιστεί σε εγχώριους παραγωγούς στους οποίους μπορεί να ασκήσει ευκολότερα έλεγχο.

Το λίθιο χρησιμοποιείται ευρέως σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ως εκ τούτου θεωρείται απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση στον κλάδο των μεταφορών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παγκόσμιες τιμές του λιθίου κορυφώθηκαν το 2022 και έκτοτε βρίσκονται σε πτώση, με τους αναλυτές να την αποδίδουν στην επιβράδυνση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πλήθος αγορών ανά τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ