Παίρνει μπρος ο νέος μεγάλος ενεργειακός θησαυρός της Ευρώπης -Πού βρίσκεται, γιατί αλλάζει τις ισορροπίες
Η βρετανική εταιρεία εξόρυξης θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση γεωτρήσεων, μετά την άδεια κατάληψης ιδιωτικής γης που έλαβε από την πορτογαλική κυβέρνηση.
Σε ένα κοίτασμα λιθίου στην Πορτογαλία έχει βασίσει εν πολλοίς η Ευρώπη τις ελπίδες της για ενεργειακή αυτάρκεια και την επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης.
Αυτό βρίσκεται στην περιοχή Barroso και αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα spodumene- μια πρώτη ύλη που περιέχει λίθιο- στην Ευρώπη, Αυτό εκτιμάται ότι διαθέτει αποθέματα 28 εκατ. τόνων υψηλής ποιότητας λιθίου, όντας ικανό να δίνει ζωή σε 500.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως.
BUY NOW
Προ ολίγων ημερών η βρετανική εταιρεία εξόρυξης που έχει αναλάβει το πρότζεκτ, Savannah Resources, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να εξασφαλίσει προσωρινή πρόσβαση σε μεγάλο τμήμα της περιοχής όπου σχεδιάζεται η εξόρυξη και το οποίο δεν έχει καταφέρει να αγοράσει, κάτι που θα της επιτρέψει να πραγματοποιήσει εργασίες πεδίου και να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση των γεωτρήσεων.
Ειδικότερα, η εταιρεία έλαβε άδεια από την πορτογαλική κυβέρνηση να εισέλθει σε ιδιωτικές και κοινές εκτάσεις, με τους ιδιοκτήτες να είναι υποχρεωμένοι να επιτρέπουν την πρόσβαση στο πλαίσιο διοικητικής εξυπηρέτησης, η οποία έχει συσταθεί κατόπιν αιτήματος της εταιρείας και έχει εγκριθεί με απόφαση του Υπουργού Ενέργειας.
Από τη μεριά του, ο πληθυσμός της περιοχής δηλώνει θιγμένος, με δικηγόρους να υποστηρίζουν ότι οι πολίτες μπορούν να αντιταχθούν στη διοικητική διευκόλυνση, προσφεύγοντας στο δικαστήριο. Επιπλέον, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του έργου.
Για να προχωρήσει το τελευταίο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το 2026, η εταιρεία χρειάζεται περίπου 8.400 στρέμματα για τέσσερα ορυχεία στην περιοχή του Barrοsο, αλλά σύμφωνα με στοιχεία από τον Σεπτέμβριο του 2023, είχε καταφέρει να αποκτήσει -ή ήταν σε διαδικασία απόκτησης- μόλις 930 στρέμματα.
Περίπου το 24% της γης που απαιτείται ανήκει σε ιδιώτες, ενώ το 75% αποτελεί εκτάσεις που ανήκουν σε κοινότητες. Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες όσον αφορά την απόκτηση των εν λόγω εκτάσεων, η Savannah Resources έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να εξουσιοδοτήσει αναγκαστικές απολλωτριώσεις γης «προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
Τον Φεβρουάριο του 2024, η Ursula von der Leyen επισήμανε ότι το 97% του λιθίου που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από την Κίνα με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική σχέση εξάρτησης. Στόχος της ΕΕ είναι να παράγει η ίδια το λίθιο που χρειάζεται προκειμένου να πετύχει την «πράσινη» μετάβαση.
Επιπλέον, το έργο της Savannah Resources θα στηρίξει και η Γερμανία. Πρόσφατα ο οργανισμός ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes υπέγραψε μη δεσμευτική επιστολή ενδιαφέροντος για εγγύηση δανείου χρηματοδότησης έργου ύψους έως 270 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη του έργου στο Barroso.
Σύμφωνα με την Euler Hermes, η ΕΕ οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάπτυξης μιας αλυσίδας εφοδιασμού λιθίου και την απεξάρτηση από την Κίνα.