Αλλάζουν όλα στους δρόμους της Ελλάδας -Αυτή είναι η νέα αθόρυβη άσφαλτος που «πέφτει» στις πόλεις
Την επανάσταση στον χώρο της οδοποιίας φέρνει μια νέα μέθοδος στην οποία αξιοποιούνται τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.
Από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστή η άσφαλτος, η οποία σήμερα έχει πληθώρα κατασκευαστικών εφαρμογών, με μια από τις σημαντικότερες να αφορά στα έργα οδοποιίας.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει εγκαινιαστεί ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα των ασφαλτοστρώσεων, μιας και έχει αρχίσει να διαδίδεται η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού.
BUY NOW
Πρόκειται για μια λύση που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας και συν τω χρόνω φαίνεται πως θα τη δούμε σε όλο και περισσότερες οδούς.
Ειδικότερα, ένα μέρος της πίσσας προέρχεται από ανακυκλωμένο πλαστικό, που προέρχεται κυρίως από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, τα οποία μέσω ειδικού μηχανήματος τεμαχίζονται σε μικρά κομματάκια, που έχουν το μέγεθος του κόκκου. Εν συνεχεία τα μικρά κομματάκια ρευστοποιούνται, με το ρευστό να ομογενοποιείται με άλλα αδρανή υλικά όπως τα βότσαλα και η άμμος.
Τα οφέλη από το τελικό μείγμα είναι πολλαπλά, δεδομένου ότι αυτό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την κλασική πίσσα, και υψηλότερη αντοχή στις καταπονήσεις από τα διερχόμενα οχήματα. Ωφελημένοι βγαίνουν και οι περίοικοι των εν λόγω οδών, καθώς ο θόρυβος από τη διέλευση των οχημάτων είναι σε μεγάλο βαθμό μικρότερος.
Παράλληλα, η χρήση των ανακυκλωμένων πλαστικών έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, δεδομένου ότι η κλασική πίσσα που παράγεται κατά τις διεργασίες της διύλισης του αργού πετρελαίου και, συγκεκριμένα είναι το υπόλειμμα από τη διεργασία της κλασματικής
απόσταξης.
Ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που προχώρησε σε πιλοτική ασφαλτόστρωση ενός δρόμου με άσφαλτο που περιέχει ανακυκλωμένο πλαστικό ήταν αυτός της Νέας Προποντίδας στην Κεντρική Μακεδονία τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ λίγους μήνες αργότερα, η εν λόγω τεχνική εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, η εφαρμογή έγινε σε μήκος 265 μέτρων, σε μια επιφάνεια οδοστρώματος από τη διασταύρωση με τον ισόπεδο κόμβο για Γεωργική Σχολή και έξοδο στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Μουδανιών προς Θεσσαλονίκη έως τη διασταύρωση με τον ισόπεδο κόμβο για έξοδο στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Μουδανιών προς Μουδανιά.
Σημειώνεται ότι το ασφαλτόμιγμα από ανακυκλωμένο πλαστικό χρησιμοποιείται εκτενώς στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουν ασφαλτοστρωθεί με φιλική προς το περιβάλλον πίσσα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.