Παίρνει μπρος ο νέος μεγάλος ενεργειακός θησαυρός της Ευρώπης -Γιατί θα αλλάξει τα δεδομένα

λίθιο

Το φως της δημοσιότητας είδαν νέα στοιχεία σχετικά με το κοίτασμα λιθίου στο τσεχικό χωριό Τσίνοβετς που μπορεί να επιταχύνει την «πράσινη» μετάβαση της Ηπείρου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και στην προσπάθειά της για απεξάρτηση από την ηγέτιδα δύναμη Κίνα φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Τσεχία, μέσω ενός σημαντικού κοιτάσματος λιθίου στα εδάφη της.

Αυτό βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Τσίνοβετς, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πράγας, κοντά στα γερμανικά σύνορα, και σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει το πρότζεκτ, European Metals, αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου από σκληρό βράχο παγκοσμίως.

Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τα επικαιροποιημένα στοιχεία μελέτης τα οποία δείχνουν ότι θα μπορούσαν να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες μεταλλεύματος (ROM) από τις αρχικές προβλέψεις, δίχως να απαιτείται επέκταση του επιφανειακού αποτυπώματος του μεταλλείου. Ένα τέτοιο σενάριο θα καθιστούσε το έργο σημαντικά πιο επικερδές, αλλά περισσότερα ασφαλή συμπερασμάτα θα εξαχθούν με την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης σκοπιμότητας (DFS).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κοίτασμα λιθίου Τσίνοβετς Τσεχία

Θυμίζουμε ότι το λίθιο έχει λάβει το προσωνύμιο «λευκός χρυσός» λόγω της ευρείας χρήσης του και της τεράστιας ζήτησης που γνωρίζει. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, του βασικού εξαρτήματος των εν λόγω οχημάτων που κερδίζουν συνεχώς έδαφος και τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν.

Προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας έχει δείξει ότι από το Τσίνοβετς θα μπορούσαν να εξορυχθούν 2,25 εκατ. τόνοι του εν λόγω μετάλλου ετησίως, οι οποίοι θα επέτρεπαν την παραγωγή περί τους 30.000 τόνους υδροξειδίου του λιθίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για μια ποσότητα που επαρκεί για την ετήσια παραγωγή περίπου 1 εκατ. μπαταριών ιόντων λιθίου για αυτοκίνητα.

Η Τσεχία, μάλιστα, επιθυμεί να αναλάβει η ίδια την κατασκευή των μπαταριών, και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει την ανέγερση ενός gigafactory για αυτό τον σκοπό. «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρη την αλυσίδα από την εξόρυξη, την επεξεργασία, την παραγωγή μπαταριών, την παραγωγή τσιπ έως την τελική παραγωγή αυτοκινήτων», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Πετρ Φιάλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίθιο στην Τσεχία

Κατά τη διάρκεια της 25ετούς περιόδου εξόρυξης λιθίου αλλά και κατά την κατασκευή του εργοστασίου υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επίσης θα φέρει μεγάλα έσοδα στην περιοχή, η οποία στηρίζει το πρότζεκτ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή.

Θυμίζουμε ότι μεγάλο κοίτασμα λιθίου έχει ανακαλυφθεί και στη Σερβία, με τους κατοίκους, ωστόσο, να αντιτίθενται στην εξόρυξη, εκφράζοντας φόβους ότι θα δηλητηριάσει το νερό και θα φέρει όξινη βροχή πάνω από το Βελιγράδι.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ