Αυτοί είναι οι νέοι επενδυτές στην Ελληνική αγορά αυτοκινήτου -Οι μάρκες που εισάγουν

Πολυεθνικές με τεράστιους στόλους αυτοκινήτων και τζίρους που ζαλίζουν επενδύουν συνεχώς στην εγχώρια αγορά.
Η Ελληνική αγορά αυτοκινήτου παρά τις σχετικά χαμηλές επιδόσεις που καταγράφει μετά τον κορωνοϊό αποδείχθηκε τελικά ότι προσελκύει συνεχώς νέους επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη.
Ο λόγος σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr εστιάζεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της Ελληνικής αγοράς είναι πολύ μεγάλα τόσο στα καινούρια όσο και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
BUY NOW
Οι νέοι παίκτες έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην Ελληνική αγορά ανατρέποντας κατεστημένα δεκαετιών καθώς όχι μόνο κινούνται επιθετικά καταθέτοντας προτάσεις εξαγοράς άλλων μαρκών αλλά έχουν ανοιχτεί και στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Μέχρι πρότινος οι εισαγωγικές εταιρείες ασχολούνταν κυρίως με τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων και η ενασχόλησή τους με την αγορά των μεταχειρισμένων ήταν να μεταπωλούν άμεσα σε εμπόρους μεταχειρισμένων τις όποιες ανταλλαγές είχαν από τους πελάτες των καινούριων ΙΧ ή τα λεγόμενα by-back αυτοκίνητα από εταιρείες ενοικιάσεων και leasing.
Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει και βλέπουμε ακόμη και παραδοσιακούς Έλληνες εισαγωγείς να έχουν στραφεί στην αγορά των μεταχειρισμένων δημιουργώντας μεγάλα κέντρα πώλησης καθώς επίσης και στην αγορά ενοικιάσεων και leasing.
Ωστόσο η έλευση μεγάλων ομίλων με εκατοντάδες χιλιάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ενώ επίσης στην αγορά των καινούριων αυτοκινήτων οι «επιθετικές» εξαγορές ή προτάσεις εξαγορών έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο σε ολόκληρη την Ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Emil Frey: Mercedes, smart, Omoda, Jaecoo
Ο Emil Frey είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους εμπορίας αυτοκινήτων στην Ευρώπη με τζίρο πάνω από 17 δισ. ευρώ ως εισαγωγέας διαφόρων μαρκών και έχοντας περισσότερα από 678 σημεία πώλησης σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. H ιστορία του ξεκίνησε το 1924 στη Ζυρίχη της Ελβετίας όταν ο Emil Frey, ο ιδρυτής της εταιρείας, άνοιξε το πρώτο συνεργείο αυτοκινήτων. Παρά την πολύ μεγάλη ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα ο Όμιλος παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση που δίνει έμφαση στην ικανοποίηση του πελάτη. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή, πάνω από 22.000 είναι οι εργαζόμενοι στο ελβετικό Group, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.
Ο όμιλος Emil Frey επένδυσε στην Ελλάδα το 2023 αποκτώντας τη Mercedes-Benz Hellas ωστόσο τα επενδυτικά του σχέδια στη χώρα μας δεν έχουν σταματήσει εκεί καθώς εξακολουθεί να τηρεί μια «επιθετική» πολιτική εξαγοράς έναντι μαρκών που θέλει να αποκτήσει ή να εισάγει νέες μάρκες στη χώρα μας κυρίως από την Κίνα.
Πρόσφατα λοιπόν ανακοίνωσε την εισαγωγή των μαρκών Omoda και Jaecoo και στα άμεσα σχέδιά της περιλαμβάνονται και άλλες νέες μάρκες.
Την ίδια στιγμή ο όμιλος Emil Frey ετοιμάζεται δυναμικά για την είσοδό του και στην αγορά των μεταχειρισμένων καθώς έχει στην διάθεσή του ένα τεράστιο «πορτοφόλι» που περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες μεταχειρισμένα οχήματα κάθε μάρκας τα οποία ανήκουν στο στόλο της.

Grand Automotive Hellas: Renault, Dacia
Ο δεύτερος μεγάλος επενδυτής στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου ονομάζεται Grand Automotive Group, η οποία ανήκει κατά 95% στην Taavura Holdings και πρόσφατα απέκτησε την εισαγωγή των αυτοκινήτων Renault και Dacia στην Ελλάδα.
Η Grand Automotive Hellas αποτελεί μέρος του Grand Automotive Group LLP, ενός εκ των κορυφαίων εισαγωγέων και αντιπροσώπων αυτοκινήτων σε 13 βασικές αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο όμιλος διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο 11 κορυφαίων μαρκών, παρέχοντας ποιοτικά οχήματα και εξατομικευμένες υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την εμπειρία οδήγησης χιλιάδων πελατών.
Με 758 εργαζομένους και 53.390 πωλήσεις οχημάτων το 2024, η Grand Automotive Group ειδικεύεται όχι μόνο στην πώληση αυτοκινήτων, αλλά και στην παροχή ευέλικτων χρηματοδοτικών λύσεων και υποδειγματικής υποστήριξης μετά την πώληση.
Η Grand Automotive Hellas σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr ακολουθεί και εκείνη «επιθετική» πολιτική στην εγχώρια αγορά καταθέτοντας προτάσεις εξαγοράς άλλων μαρκών ενώ πολύ σύντομα ίσως εισάγει και κάποια μάρκα από την Κίνα διευρύνοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της.

SEEAG: Lynk & Co, Farizon
Δυναμικά έχει εισέλθει στην Ελληνική αγορά αυτοκινήτου και ο όμιλος fund SEEAG o οποίος εισάγει μέσω της θυγατρικής εταιρείας Maxx τις μάρκες Lynk & Co αλλά και Farizon. Η SEEAG διαθέτει 30 χρόνια εμπειρίας στην εισαγωγή, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση αυτοκινήτων στα Βαλκάνια, όπως και στην παροχή υπηρεσιών leasing, δραστηριοποιώντας τις εταιρείες KMAG, VCAR και MAXX. Αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 100 εμπορίες λιανικής σε 12 χώρες της Ευρώπης όπως η Σερβία, η Σλοβενία, η Δανία και άλλες, διανέμοντας μάρκες όπως η Volvo, η Geely, η Lynk & Co, η Kia και πολλές άλλες.
Η Maxx πρόσφατα εξαγόρασε και το πασίγνωστο συγκρότημα, πρώην ιδιοκτησίας «Ι.Ε. ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Μ.», στο 16 χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στη Νέα Κηφισιά ξεκαθαρίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελληνική αγορά θα συνεχιστούν τόσο στην αγορά καινούριων όσο και στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Όμιλος Σπανός: Chery, Seres, Dongfeng Group, DFSK, Alpina, LEVC
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Σπανός στην εισαγωγή καινούριων μαρκών αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά.
Ο Ελληνικός όμιλος γνωστός από τις δραστηριότητές του στην εμπορία και συντήρηση των μαρκών BMW, Mini, Jaguar και Land Rover αποφάσισε να επενδύσει στην εισαγωγή νέων μαρκών στην Ελλάδα και συνεχώς ανακοινώνει την έλευση νέων μοντέλων.
Οι περισσότερες μάρκες για τις οποίες είναι και ο εισαγωγέας στην Ελλάδα προέρχονται από την Κίνα και συνεχώς αυξάνονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εκπροσωπεί στη χώρα μας.
Πρόσφατο απόκτημα του ομίλου Σπανός σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Carandmotor.gr αποτελεί η Chery, η οποία προστέθηκε στο πορτφόλιο των Seres, DFSK, Dongfeng Group, Alpina, LEVC..
Η ιστορία του ομίλου Σπανός ξεκινά το 1971 και έως σήμερα έχει σημειώσει σημαντικά βήματα ανάπτυξης έχοντας κάτω από την επιχειρηματικής της ομπρέλα εταιρείες συνυφασμένες με την ποιότητα, τη τεχνολογία και τη καινοτομία στο συνεχώς εξελισσόμενο χώρο του αυτοκινήτου.

Geo Mobility Hellas: Geely
Η Union Group, αποτελεί ακόμη έναν επενδυτή της Ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου η οποία θα εισάγει τα αυτοκίνητα Geely στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της εταιρείας που ονομάζεται Geo Mobility Hellas.
Στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων, η Union Group είναι εισαγωγέας και αντιπρόσωπος διαφόρων εμπορικών σημάτων, όπως Toyota, Lexus, Nissan, αλλά και της Geely στο Ισραήλ.
Η Union Group εκτός από την εμπορία καινούριων αυτοκινήτων ασχολείται με το λιανικό εμπόριο, την ενέργεια και το Real Estate σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και στον Καναδά.
Η Geo Mobility Hellas εξετάζει επίσης την απόκτηση επιπλέον μαρκών και αναμένεται να καταθέσει προτάσεις εξαγοράς για την ανάληψη εισαγωγικών εντός αλλά και εκτός συνόρων ενώ είναι πολύ πιθανό να ιδρύσει και δική της επιχειρηματική μονάδα leasing αλλά και πλατφόρμα Car Sharing.

FMS Group: Foton
Ένας ακόμη νέο παίκτης που προέρχεται από την Ελληνική αγορά εισήλθε στο club των εισαγωγέων. Ο λόγος για τον όμιλο FMS Group ο οποίος αποτελεί τον εισαγωγέα των επαγγελματικών αυτοκινήτων Foton στην Ελλάδα.
Η νέα μάρκα με επαγγελματικά διπλοκάμπινα οχήματα ανήκει στον όμιλο Baic και επιχειρεί να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην ελληνική αγορά διπλοκάμπινων οχημάτων με την τιμή, την πολυετή εγγύηση αλλά και τα κορυφαία συστήματα μετάδοσης και κινητήρες που χρησιμοποιεί.
Ο εισαγωγέας της νέας μάρκας από την Κίνα κ. Βαγγέλης Αλεξανδρής, είναι γνώριμος στους φιλάθλους από τον Ολυμπιακό αλλά και στους καταναλωτές από την δραστηριότητά του ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος στις μάρκες Hyundai, Kia και Fiat.
H FMS S.A. ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 1992, ως γενικό συνεργείο εξυπηρέτησης μικρής κλίμακας ιδιωτικών αυτοκινήτων στο Μοσχάτο, για να εξελιχθεί σε έναν πλήρως ολοκληρωμένο και καθετοποιημένο πάροχο Πώλησης, Ενοικίασης και Συντήρησης Οχημάτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ