Αυτό είναι το πιο περιζήτητο επάγγελμα στον κόσμο -Ποιοι εργαζόμενοι έχουν γίνει ανάρπαστοι

Με το software να αποκτά όλο και πιο σημαντικό ρόλο στα αυτοκίνητα, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες για εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Σε smartphones με ρόδες μετατρέπονται τα αυτοκίνητα, εγκαινιάζοντας ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στον κόσμο των τεσσάρων τροχών, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες αλλαγές.
Η μέχρι πρότινος βασισμένη στους μηχανολόγους μηχανικούς παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία πλέον εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην προσέλκυση μηχανικών λογισμικού (software engineers), αν και προσπάθειές της δεν στέφονται πάντα με επιτυχία.
BUY NOW
Ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες δείχνουν να αντιμετωπίζουν οι Ιαπωνες κατασκευαστές, όπως οι Toyota, Honda και Subaru οι οποίες υιοθετούν τολμηρές στρατηγικές. Πέρα από τους υψηλούς μισθούς, οι εταιρείες επενδύουν και σε άλλα κίνητρα εργασίας, όπως τα εργασιακά περιβάλλοντα υψηλής αισθητικής.

Όπως αναφέρουν ιαπωνικά δημοσιεύματα, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Subaru εγκαινίασε το 2ο γραφέιο της που είναι αφιερωμένο σε μηχανικούς λογισμικού, στην καρδιά του Τόκιο, στην περίφημη συνοικία Σιμπούγια.
Το γραφείο βρίσκεται στον 41ο όροφο ενός από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης, το Shibuya Scramble Square, με δυνατότητα να φιλοξενήσει 80 άτομα και προσφέρει πανοραμική θέα της ιαπωνικής πρωτεύουσας και του όρους Φούτζι.
Επιπροσθέτως, η Toyota, για την κάλυψη του κενού, στρέφεται σε επαγγελματίες από τον κλάδο των video games και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, ενώ η Honda ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης τγου προσωπικού της, καθιστώντας πιο ευέλικτους τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Μάστιγα η έλλειψη μηχανικών λογισμικού στην Ιαπωνία
Επικαλούμενα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ζήτηση για μηχανικούς λογισμικού στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αλλά η προσφορά εξειδικευμένων επαγγελματιών συνεχώς μειώνεται.
Μέχρι το τέλος του 2025 η Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίζει έλλειψη περίπου 33.000 software engineers, αριθμός που μέχρι το 2030 αναμένεται να εκτοξευθεί σε περισσότερους από 50.000.

Η έλλειψη εκτροχιάζει τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών
Η αδυναμία προσέλκυσης εξειδικευμένων εργαζομένων επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη οχημάτων που βασίζονται στο λογισμικό (software-defined vehicles), έναν τομέα στον οποίο η Ιαπωνία στοχεύει να διακριθεί.
Η ασιατική χώρα έχει θέσει στόχο να κατακτήσει το 30% της αγοράς των software-defined vehicles έως το 2030, αλλά χωρίς το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, αυτός ο στόχος μοιάζει ουτοπικός.
Οι ιαπωνικές εταιρείες πλέον είναι αναγκασμένες να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές προσλήψεών τους και αναζητούν μηχανικούς λογισμικού με εξειδίκευση σε τομείς όπως η μηχανική μάθηση, η ηλεκτροκίνηση, οι κυψέλες υδρογόνου και οι ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου (ECU).
Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει ο James Kuffner, πρώην στέλεχος της Toyota και νυν CEO της Woven by Toyota, προειδοποίησε ότι οι Ιάπωνες κατασκευαστές έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τους Κινέζους και Αμερικανούς ανταγωνιστές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2024 η Ιαπωνία είχε μόλις 1,4 εκατομμύρια ΙΤ Engineers, πολύ λιγότερους απ' ότι οι ΗΠΑ (4,5 εκ.) και η Κίνα (3,5 εκ.).
Επιπροσθέτως, η Ιαπωνία κατατάσσεται μόλις στην 31η θέση παγκοσμίως στους μισθούς των IT μηχανικών, με αποτέλεσμα αυτοί να αναγκάζονται επιλέγουν εταιρείες σε άλλες χώρες, με καλύτερες αποδοχές.
Τα ίδια δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων, είναι η έλλειψη αναγνώρισης των αυτοκινητοβιομηχανιών ως τεχνολογικών εταιρειών, μιας και αντιμετωπίζονται ως εργασιακά περιβάλλοντα που ενδείκνυνται για μηχανολόγους μηχανικούς.
Το ίδιο πρόβλημα, ωστόσο, πλήττει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες -εκτός Ασίας- οι οποίες οφείλουν να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες απαιτήσεις, εφόσον επιθυμούν να διατηρήσουν την ηγετικής τους θέση.