To πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο ρίχνει τις τιμές του μαύρου χρυσού -Θα συνεχιστεί η πτώση σε βενζίνη και diesel;
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον εμπορικό αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν στον μαύρο χρυσό που προέρχεται από ρωσικό έδαφος.
Μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο του ενεργειακού πολέμου που έχει ξεσπάσει μετά και την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία κρατά ζωντανή την ελπίδα περαιτέρω αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων.
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης που προκαλεί η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια/βαρέλι, αν και εφόσον γίνει πράξη, μπορεί να οδηγήσει τον μαύρο χρυσό σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
BUY NOW
Η συμφωνία των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και της G7 για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο απομακρύνει το ενδεχόμενο εμπάργκο και ενός ακόμα ενεργειακού αδιεξόδου για τον δυτικό κόσμο, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής από την εμπορική διάθεση του εγχώριου μαύρου χρυσού.
Όπως είναι φυσικό, η διάθεση αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές στην τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι θα αναγκάσει και τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να προσαρμόσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού με σκοπό να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η τιμή του πετρελαίου σήμερα διαπραγματεύεται στα 85,48 δολάριο/βαρέλι (τιμή Brent), έχοντας αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, δεν αποκλείεται η επιβολή του πλαφόν στον ρωσικό μαύρο χρυσό να οδηγήσει στην περεταίρω υποχώρηση των τιμών του.
Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει και η ρωσική πλευρά να συναινέσει στη διάθεση πετρελαίου στην ανώτατη τιμή των 60 δολαρίων/βαρέλι, κάτι που δεν θεωρείται απίθανο παρά τις απειλές του Πούτιν στο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιους είδους πιέσεις.
Οι Ρώσοι έχουν κάθε λόγο να δεχθούν το πλαφόν των 60 δολαρίων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουν τη ροή του πετρελαίου σε σχεδόν όλες τις αγορές του πλανήτη και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες από εκείνες που π.χ. το ουραλικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται σήμερα.
Αν και εφόσον επαληθευθεί το αισιόδοξο σενάριο είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια θα παρουσιάσουν νέα πτώση, αγγίζοντας τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.
Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο καθορίζει τις τιμές των καυσίμων είναι και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Στην περίπτωση, λοιπόν, που συνεχιστεί η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αυτομάτως αυτό θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών των υγρών καυσίμων στις χώρες της ευρωζώνης.