Ποδηλάτες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους - Πώς συνεργάζονται με την αστυνομία

bike-camera-2

Πολλές οδικές παραβάσεις μένουν ατιμώρητες επειδή δεν καταγράφονται, ωστόσο ορισμένοι ποδηλάτες αποφάσισαν να συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας, τοποθετώντας κάμερες στα κράνη τους και καταγράφοντας περιστατικά επικίνδυνης οδήγησης.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένα πρωτοφανές φαινόμενο, καθώς ορισμένοι οδηγοί ξεκίνησαν να καταγράφουν τις οδικές παραβάσεις που παρατηρούν ενόσω χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο. Μάλιστα η συγκεκριμένη συνήθεια παρατηρείται συχνά και σε ποδηλάτες, οι οποίοι αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την επικίνδυνη οδήγηση.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ένας ποδηλάτης στην Αγγλία ο οποίος έχει στείλει έως σήμερα 1.300 βίντεο στην αστυνομία με σκοπό να συνδράμει στην πάταξη της επικίνδυνης οδήγησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
bike-camera-3

Τα τελευταία 5 χρόνια ο Guy Buckland ταξιδεύει καθημερινά από το Winscombe στο Bristol για τη δουλειά του. Ωστόσο έχει μία ιδιαιτερότητα που τον διαφοροποιεί από τους περισσότερους ποδηλάτες, καθώς έχει τοποθετήσει κάμερα στο κράνος του, ώστε να καταγράφει σε βίντεο τα περιστατικά επικίνδυνης οδήγησης που συναντά στη διαδρομή.

Στη συνέχεια αποστέλλει τα βίντεο στην αστυνομία, ενώ ισχυρίζεται ότι το 90% αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί από τις τοπικές αρχές είτε για την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στους παραβάτες ή ακόμη και την επιβολή προστίμων.

bike-camera-4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 2024 η αστυνομία έλαβε συνολικά 8.595 βίντεο, που έχουν καταγράψει περιστατικά επικίνδυνης οδήγησης.

Ο Guy Buckland δήλωσε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν οδηγούς που παραβιάζουν STOP ή προσπερνούν μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα, ενώ μία από τις συχνότερες παραβάσεις είναι και η χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης.

bike-camera-5

Με τον αριθμό των βίντεο που αποστέλλονται στην αστυνομία να αυξάνεται διαρκώς, οι αρχές δίνουν προτεραιότητα στις πιο επικίνδυνες παραβάσεις. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Avon and Somerset δήλωσε ότι η αστυνομία αγκαλιάζει αυτό το εγχείρημα, ωστόσο στόχος δεν είναι να στοχοποιούνται άσκοπα οι οδηγοί, αλλά να είναι οι δρόμοι ασφαλέστεροι για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ