
Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα άνθιζαν στο ξεκίνημα του 20ού αιώνα, μια εφεύρεση του Charles Kettering άλλαξε για πάντα τον ρου της αυτοκινητικής ιστορίας - μεταθέτοντας την εποχή της ηλεκτροκίνησης για εκατό χρόνια.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι μια καινοτομία της εποχής μας. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι ηλεκτροκίνητες μετακινήσεις κυριαρχούσαν στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν ευκολότερα στη χρήση από τα αντίστοιχα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Στις αρχές του 1900, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατείχαν σημαντικό ποσοστό της αγοράς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το 1900 περίπου το 38% των αυτοκινήτων στους δρόμους των ΗΠΑ ήταν ηλεκτρικά, ενώ μόλις 22% ήταν με κινητήρες εσωτερικής καύσης (τα υπόλοιπα ήταν ατμοκίνητα ή άλλες εναλλακτικές τεχνολογίες).
BUY NOW
Η δημοτικότητά τους οφειλόταν στην απλότητα της λειτουργίας τους. Τα βενζινοκίνητα οχήματα απαιτούσαν πολύπλοκες διαδικασίες για να ξεκινήσουν: κατά σειρά, χρειαζόταν το ανοιγμα της παροχής καυσίμου με ειδικό διακόπτη, τη ρύθμιση της προπορείας του σπινθήρα, το κλείσιμο του ηλεκτρικού κυκλώματος με κλειδί και τέλος τη χειροκίνητη εκκίνηση με μανιβέλα (η οποία μπορούσε να τραυματίσει το χέρι του οδηγού εάν ο κινητήρας γυρνούσε ανάποδα).
Αυτή δεν ήταν μια διαδικασία που μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε. Για αυτόν τον λόγο, σε πόλεις όπως η Πράγα οι ηλεκτρικές άμαξες και τα ταξί ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Μερικά από αυτά, μάλιστα, είχαν ανταλλάξιμες μπαταρίες ή λειτουργούσαν ως πρωτόγονα υβριδικά.
Όλα, όμως, έμελλε να αλλάξουν χάρη σε μια εφεύρεση του Charles Kettering το 1911 - τρία χρόνια μετά την άφιξη του Ford Model T, του πρώτου προσιτού αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής.

Ο Kettering εφηύρε τον ηλεκτρικό εκκινητήρα, τη γνωστή μας μίζα, καταργώντας την ανάγκη για χειροκίνητη μανιβέλα και κάνοντας τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εξίσου εύκολα στη χρήση με τα ηλεκτρικά.
Η Cadillac ήταν η πρώτη εταιρεία που το υιοθέτησε το 1912, ενώ το 1919 το Ford Model T απέκτησε μίζα ως στάνταρ εξοπλισμό. Ως αποτέλεσμα αυτών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα άρχισαν να εξαφανίζονται.

Βεβαίως, δεν ήταν μόνο η μίζα που έκανε τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πιο εύχρηστα: οι υπόλοιπες τεχνολογικές εξελίξεις εδραίωσαν την κυριαρχία τους. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έκανε τα καύσιμα πολύ πιο φθηνά από τις μπαταρίες, η βελτίωση των δρόμων διευκόλυνε τις μεγαλύτερες διαδρομές, όπου οι βενζινοκινητήρες υπερείχαν λόγω αυτονομίας, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές ανεφοδιασμού καυσίμων (βενζινάδικα) διευκόλυναν τη χρήση τους.
Παράλληλα, η αργή εξέλιξη της τεχνολογίας μπαταριών κράτησε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πίσω σε αυτονομία και ταχύτητα φόρτισης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν σταμάτησαν να υπάρχουν, έμειναν περιθωριοποιημένα μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ένα αυτοκίνητο χωρίς μίζα. Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί, ο YouTuber Warped δημοσίευσε το παρακάτω Video όπου (με ένα διαφανές περίβλημα) μας εξηγεί βήμα προς βήμα πώς λειτουργεί η μίζα.
Όταν ο οδηγός γυρίζει το κλειδί, ηλεκτρικό ρεύμα ενεργοποιεί τη μίζα. Ο οδοντωτός τροχός της μίζας εμπλέκεται με το βολάν του κινητήρα. Η μίζα περιστρέφει τον στροφαλοφόρο άξονα, ξεκινώντας τη διαδικασία ανάφλεξης. Και μόλις ο κινητήρας πάρει μπροστά, η μίζα απεμπλέκεται αυτόματα, αποτρέποντας φθορές.